Дешеве житло "від Януковича" зможуть купити не всі

Понеділок, 12 березня 2012, 14:29

На іпотечні кредити від держави під 2-3% річних зможуть претендувати далеко не всі українці.

Про це заявила перший заступник глави Адміністрації президента Ірина Акімова, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

Акімова зазначила, що єдиним джерелом покриття різниці у відсотках між ринковою ставкою і ставкою, яка буде надаватися, є бюджет.

"Ніякого іншого джерела немає і бути не може", - підкреслила вона.

Реклама:

За словами Акімової, розрахунки обсягів можливого іпотечного кредитування, його охоплення з точки зору населення та необхідних бюджетних ресурсів зараз проводяться НБУ і Мінфіном.

"Цілком очевидно, що тема масових кредитів, абсолютно для будь-якого громадянина в рамках цієї ініціативи піднята бути не може", - відзначила вона.

"Ініціатива, безумовно, повинна бути адресна і, перш за все, стосуватиметься людей, найбільш соціально незахищених, це в основному стосується і молоді, хоча у нас і є програма молодіжного кредитування, й інших людей, незалежно від віку, які потребують житла, не можуть самі заплатити досить високу ціну, вони готові брати участь в кредитуванні, тому що це не безкоштовна роздача квартир, але рівень їх матеріальних можливостей обмежений", - пояснила Акімова.

За її словами, визначити цю цільову категорію за доходами, віком та іншими критеріями - завдання НБУ і Мінфіну.

"А потім потрібно подивитися, скільки реально вже цього року можна було б закласти на початок цієї кредитної програми. Ці розрахунки зараз робляться", - підкреслила Акімова.

При цьому вона відзначила, що у 2012 році на реалізацію ініціативи навряд чи вдасться виділити суму, що перевищує 1 млрд гривень.

"Це дуже приблизна цифра. Буде багато обмежуючих критеріїв. По-перше, хто має право, в першу чергу, за доходом? По-друге - наявність житла. Цей критерій теж потрібно буде чітко опрацьовувати, тому що питання не в тому, щоб допомогти кожному і кожному купити квартиру, незважаючи на його дохід і на те, скільки квартир у нього вже є. Це і обсяг площі, який може субсидуватися. Чи можна субсидувати квартиру 200 кв. метрів? Повинні існувати нормативи, які показують, на що може піти держава в рамках існуючих матеріальних можливостей. І, безумовно, цільова група не може бути дуже широкою", - сказала вона.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: