Греція зробила важливий крок для виходу з дефолту

Неділя, 11 березня 2012, 10:21

Греція закрила операцію обміну облігацій з приватними кредиторами, зробивши важливий крок для виходу з важкої ситуації, яка загрожує дефолтом країні.

За словами чиновників, незадовго до крайнього терміну, спливав о 20.00 GMT четверга, до обміну були пред'явлені 75% облігацій, пише Reuters.

Найбільша в історії реструктуризація суверенного боргу передбачає списання інвесторами 74% вкладень в грецькі борги.

Завдяки їй, держборг Греції скоротиться більш ніж на 100 мільярдів євро.

Реклама:

Попередні результати операції будуть оголошені в п'ятницю.

Один з учасників переговорів з кредиторами, глава Інституту міжнародних фінансів Чарльз Даллара чекає "дуже високої" остаточної цифри, хоча і не впевнений в тому, що Греції вдасться обміняти 90% облігацій, на що розраховували Афіни.

Греція заявляла раніше, що відмовиться від угоди, якщо не заручиться згодою 75% інвесторів.

Реструктуризація боргу перед приватними кредиторами - один з ключових елементів схеми, спрямованої на запобігання безладного дефолту Греції та катастрофічної кризи банківської системи Європи.

Європейський союз та Міжнародний валютний фонд зробили реструктуризацію боргу умовою для отримання Афінами 130 млрд євро фінансової допомоги.

Греція повинна отримати гроші до 20 березня, коли їй потрібно погасити облігації на 14,5 мільярда євро.

"Якщо все пройде успішно, ми зможемо оголосити, що з народу Греції знято борговий тягар в розмірі 105 мільярдів євро", - сказав міністр фінансів Греції Евангелос Венізелос, звертаючись до парламенту країни.

"Вперше ми скорочуємо борг, а не нарощуємо його".

Незважаючи на оптимізм, угода з приватними кредиторами не вирішить проблеми Греції, яка переживає найбільш важку економічну кризу з часів Другої світової війни і задихається під тягарем боргів, рівних 160% ВВП.

У кращому випадку, реструктуризація дасть Афінам перепочинок.

Економіка Греції перебуває в глибокій рецесії ось уже п'ять років, а рівень безробіття досягає 21% - удвічі вище середнього показника єврозони.

Країна цілком і повністю залежить від міжнародної фінансової допомоги, яка дозволяє їй уникнути банкрутства, але при цьому Афіни не в змозі здійснити реформи, на яких наполягають грецькі партнери - заходи жорсткої економії викликають масові протести населення Греції.

"Ми не раз демонстрували солідарність з Грецією. Всі знають, що реальні проблеми грецького суспільства криються в самій Греції, а не за кордоном", - сказав Вольфганг Шойбле - міністр фінансів Німеччини, що є найбільшою економікою зони євро.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: