В Україні знову дорожчає бензин

Четвер, 1 березня 2012, 11:15

З початку тижня ціни в трьох великих заправних мережах - "Окко", WOG та Shell - у Києві виросли в середньому на 10 копійок за літр.

Подорожчання бензину зумовлене зростанням вартості нафти в світі, тому найближчим часом може подорожчати пальне та інших компаній, пише газета "Комерсант-Україна".

Вартість нафтопродуктів почала зростати в понеділок - про це свідчать дані консалтингової компанії "А-95".

"Бензин Аі-95 і дизпаливо подорожчали на заправних станціях "Окко", WOG та Shell у Києві з початку тижня в середньому на 10 копійок", - говорить гендиректор "А-95" Сергій Куюн.

Реклама:

Цю інформацію підтверджують і дані консалтингової компанії UPECO.

"В регіонах подорожчання було менш помітним - ці ж три мережі підвищили ціни на 4-5 копійок за літр із понеділка", - повідомляє аналітик UPECO Олександр Сіренко.

Водночас, за його словами, за більшістю позицій середня ціна палива на АЗС не перевищує максимальних цін, установлених експертно-аналітичною групою при Кабміні.

Ціни на паливо почали рости на заправках тих компаній, де продаються імпортні нафтопродукти, зазначив Сіренко.

Компанії, які використовують паливо власної переробки, - ТНК-ВР, "Укрнафта", "Лукойл" і "Альфа-нафта" - поки не підвищували ціни, але незабаром будуть змушені це зробити, відзначають експерти.

"Коли імпортуються готові нафтопродукти, ціна контрактів змінюється щодня. І нові партії, які пішли в кінці минулого тижня, вже були дорожчими, ніж ті, що продавалися тиждень тому. Ціна палива українських НПЗ змінюється раз на місяць завдяки тому, що нафта контрактується на місяць вперед", - говорить джерело видання в департаменті нафтової, газової та нафтопереробної промисловості Міненерго.

Учасники ринку стверджують, що для подорожчання палива є об'єктивні причини.

"З початку року ціни на нафту і бензин в світі виросли більш ніж на 10%. Враховуючи, що зараз понад 60% палива в Україні - імпортне, роздрібні ціни не можуть не збільшуватися", - говорять в прес-службі ТНК-ВР.

Як відомо, вартість нафти на світових біржах в середині лютого різко зросла через загострення відносин між Іраном і західними країнами.

Зокрема, російська нафта марки Urals, бензин з якої постачається в Україну, вперше з травня 2011 року перевищила позначку в 120 доларів за барель.

При збереженні нинішніх тенденцій ціни на АЗС в березні можуть скласти вже 11 гривень за літр Аі-95 і 10 гривень за літр дизпалива, вважають у прес-службі ТНК-ВР.

У прес-службі "Лукойла" прогнозують, що ціни можуть зрости ще більше - до 11,5 гривні за літр Аі-95 і 10,5 гривні за літр дизельного палива.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: