"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ЗМІ: при визначенні дефіциту бюджету Кабмін "загубив" майже 22 мільярди

Неділя, 19 лютого 2012, 10:30

Реальний дефіцит держбюджету України в 2011 році удвічі перевищив офіційні дані, оприлюднені Кабміном.

При визначенні дефіциту не були враховані бюджетні витрати майже на 22 млрд гривень.

Про це заявив завідувач сектору грошово-фінансової стратегії Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Молдован у коментарі тижневку "Дзеркало тижня. Україна".

За словами експерта, попри те, що в 2011 році до державного бюджету України було мобілізовано на 74 млрд гривень, або 30,7%, більше, ніж 2010 року, дефіцит бюджету все ще залишається досить значним.

Реклама:

Офіційно Міністерство фінансів анонсувало, що за підсумками минулого року він становив 23,6 млрд гривень, або близько 1,8% прогнозованого ВВП.

Насправді ж реальний дефіцит бюджету (з урахуванням витрат на капіталізацію ПАТ "Родовід банк" у сумі 4 млрд гривень, ПАТ "Державний ощадний банк України" у сумі 0,6 млрд гривень, ПАТ "Укргазбанк" у сумі 4,3 млрд гривень, поповнення статутного фонду НАК "Нафтогаз України" у сумі 12,5 млрд гривень та невиконаних бюджетних зобов’язань в обсязі 9,3 млрд гривень) сягнув 45,4 млрд гривень, або 3,6% від прогнозованого ВВП.

"Це, звичайно, менше, ніж дефіцит 2010 року, проте це досить високий показник на тлі значного збільшення доходів бюджету та стриманої динаміки зростання видатків", - зазначив експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!