"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Світовий банк: МВФ може розірвати кредитну угоду з Україною

П'ятниця, 17 лютого 2012, 12:41

Світовий банк відзначає ризик розірвання чинної угоди про кредитну програму stand-by України з Міжнародним валютним фондом.

Таке припущення зроблене у Стратегії партнерства СБ з Україною на період 2012-2016 фінансових років, повідомляє портал "Дело".

"Один із ключових макроекономічних ризиків пов'язаний із доступом до зовнішнього фінансування. Є ризик розірвання чинної угоди про кредит stand-by з МВФ, посилюються ризики для реструктуризації заборгованості, пов'язані з тим, що на 2012 рік припадають значні суми виплат по обслуговуванню боргу, в тому числі перед МВФ", - наголошується в документі.

За оцінкою СБ, необхідною умовою стабільного прогресу в критичних сферах, наприклад в питанні фіскальної консолідації, в Україну є складні з політичної точки зору реформи.

Реклама:

"Підвищення тарифів на енергоносії для домогосподарств і комунальних підприємств, вирішення структурних проблем в газовому секторі будуть перевіркою серйозності намірів уряду, особливо в переддень парламентських виборів в 2012 році", - підкреслюється в стратегії.

Крім того, СБ зазначає, що загальна сума заборгованості європейським банкам є високою, і банківська криза в Європі або зменшення банками частини кредитних коштів може призвести до фінансової нестабільності в Україні.

"Банк не може ефективно пом'якшити ці ризики, проте досвід кризи 2008-2009 рр.. дає підстави вважати, що влада може швидко реагувати в період кризи, щоб відновити доступ до фінансування", - підкреслюється в документі.

Як повідомлялося, після президентських виборів 2010 року і зміни уряду в Україні було вирішено припинити програму stand-by 2008 року, за якою країна отримала 11 млрд доларів.

Наприкінці липня 2010 року МВФ вирішив відновити співпрацю з Україною за новою програмою stand-by на 10 млрд SDR (близько 15,6 млрд доларів). Тоді ж Київ отримав перший транш у розмірі 1,25 млрд SDR.

У грудні 2010 року МВФ вирішив виділити країні другий транш кредиту stand-by у розмірі 1 млрд SDR.

Програма stand-by передбачала виділення Україні щокварталу ще восьми траншів, починаючи з середини березня 2011 року, у разі успішного продовження співпраці.

Однак місія Фонду, яка працювала в березні 2011 року у Києві, не стала рекомендувати раді директорів МВФ приймати позитивне рішення про виділення чергового траншу для країни.

МВФ очікував від України затвердження пенсійної реформи та розв'язання проблеми занижених тарифів на газ для населення.

Якщо закон про пенсійну реформу був прийнятий, то в питанні газових тарифів український уряд зайняв жорстку позицію про неможливість їх підвищення.

Прем'єр-міністр Україна Микола Азаров в січні заявив, що Україні в 2012 році зможе обійтися без нових кредитів МВФ, як вона це зробила в 2011 році.

Разом із тим, за його словами, уряд все ж сподівається відновити кредитування, щоб рефінансувати отримані в 2008-2009 рр.. кредити Фонду за попередньою програмою stand-by.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: