Перевірки виявляють найбільше порушень у виробників згущеного молока

Вівторок, 14 лютого 2012, 16:37

Результати експертизи м'ясо-молочної продукції, проведеної Держспоживінспекцією у 2011 році свідчать, що велика частина порушень була виявлена в категорії "згущене молоко".

На неї припадає 14 з 45 виявлених порушень в категорії "молочні продукти", далі йдуть вершкове масло, спреди, сметана, а і лише потім - тверді сири, пише "Дело".

"Згущеного молока забраковано дуже багато", - зазначив виконуючий обов'язки начальника відділу департаменту споживчої політики та реклами Державної інспекції України по захисту прав споживачів Олег Кобельков.

Водночас порушення, які стали причиною зняття продукту з реалізації були не формальними - наприклад, відсутність повної документації, а стосувалися безпосередньо якості продукту.

Реклама:

Так, в деяких зразках були виявлені консерванти - бензоат натрію, сорбат калію, вміст немолочного жиру, а в ряді випадків продукт не відповідав нормі за органолептичними показниками.

Водночас кількість забракованих сирів набагато менша, і в більшості випадків претензії стосувалися маркування продукції.

"Безумовно, були випадки, коли виявлялося зміст немолочних жирів. Чи була це пальмова олія? Можливо, і так, однак такі випадки не носили масового характеру", - зазначив Кобельков.

За оцінкою виконавчого директора асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Єлизавети Святківської, сирний продукт, при виробництві якого допускається використання рослинного жиру, займає на внутрішньому ринку не більше 20-25%.

"Незважаючи на більш низьку ціну, не можна сказати, що сирний продукт користується високим попитом", - говорить вона.

За її словами, основне правило, яким повинен керуватися споживач - уважно читати напис на упаковці, оскільки в більшості випадків виробники підкоряються вимогам закону і вказують інгредієнти.

"Так, найчастіше це написано на стиках, дрібним шрифтом, але виробник вказує цю інформацію", - зазначила вона.

Нагадаємо, з 335 тонн молокопродуктів, перевірених в Україні в 2011 році, було забраковано близько третини.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: