"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Клименко розповів, як реформує Податкову

Субота, 11 лютого 2012, 16:57

У реформуванні Державної податкової служби пріоритетними є спрощення адміністрування податків та оптимізація процесів.

Про це заявив голова ДПСУ Олександр Клименко в інтерв’ю тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

"По-перше, радикально зменшуємо кількість перевірок - за минулий рік майже на половину: до 12 тис. в порівнянні з 23 тис. в 2010 році. У нинішньому році плануємо скоротити ще в 1,5 разу - до 8 тисяч. Для малого бізнесу взагалі введений мораторій на перевірки - ми його продовжуємо і на другий квартал 2012 року", - повідомив він.

"По-друге, удвічі збільшили відшкодування ПДВ. 43 млрд (гривень) відшкодовано за 2011 рік у порівнянні з 24 млрд в 2010 році. З них 16 млрд в автоматичному режимі. Скільки було скепсису з приводу того, що автоматичне відшкодування запрацює? Нас теж звинувачували, що це працює для кількох підприємств, а зараз це вже стало нормальною практикою!", - наголосив Клименко.

Реклама:

"По-третє, дерегуляція. Ми сьогодні скоротили видачу довідок. За процесам видачі 12 основних видів довідок ми підготували скорочення термінів видачі утричі. 80% всіх запитів йде на отримання довідки про відсутність заборгованостей, яка потрібна для участі підприємства в тендерах і т.д. Вона видавалася за 15 днів, а сьогодні видається за п'ять. Тобто за рахунок оптимізації внутрішніх процесів утричі скоротили терміни проходження документів", - поінформував голова ДПСУ.

Наступне завдання, за його словами, - скорочення функцій і спрощення процесів податкової дозволить продовжити оптимізацію структури і чисельності відомства без втрати якості роботи.

Також упор буде робитися на аналітику і стратегічне планування, щоби бути зрозумілими для бізнесу й інвесторів, у тому числі іноземних.

"Перш за все, скажу, що ми визнаємо існування проблеми і вже займаємося її рішенням. Податкова служба - один із ключових інститутів, що впливають на бізнес-клімат в країні. Ми усвідомлюємо всю міру відповідальності і розуміємо, що нам необхідно робити. І не збираємося перекладати цю відповідальність на чиїсь плечі і говорити, що ми дали свої пропозиції, а нас почули або не почули. Будемо домагатися реалізації кожної нашої ініціативи і вже це робимо", - наголосив Клименко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!