Генпрокуратура відсторонила Суркісів від торгів за "Вінницяобленерго"

П'ятниця, 10 лютого 2012, 20:32

Фонд держмайна відсторонив "Львівобленерго", яке контролюється братами Суркісами від конкурсу з  продажу 50% акцій "Вінницяобленерго", який відбудеться в 13 лютого в 9:00.

Про це "Економічній правді" повідомили у Фонді держмайна.

"На виконання протесту Генпрокуратури на рішення робочої групи ФДМ з перевірки підтвердних документів при продажу 50% акцій ПАТ "Вінницяобленерго" та наказ Фонду щодо учасників конкурсу, ФДМ скасував опротестовувані документи про допуск компаній, які подали заявки на участь у конкурсі", - йдеться в повідомлені.

Як зазначається в протесті Генпрокуратури, положенням про порядок проведення конкурсів з продажу пакетів акцій акціонерних товариств, орган приватизації має право витребувати від потенційного покупця інші документи і відомості, потрібні для з‘ясування його особи, суті діяльності, фінансового стану.

Реклама:

"Неподання потенційним покупцем таких документів є підставою для не допуску органом приватизації потенційного покупця до участі у конкурсі. Як сказано у протесті, Фондом не проведено додаткових перевірок, не дивлячись на наявність передумов для цього", - йдеться у повідомленні ФДМ.

З урахуванням протесту Генпрокуратури, робочою групою було проведено повторне засідання з перевірки підтвердних документів компаній, які подали заявки на участь у конкурсі з продажу 50% акцій ПАТ "Вінницяобленерго", і прийнято рішення щодо додаткової їх перевірки.

За її результатами встановлено, що до участі у конкурсі можуть бути допущені ТОВ "Луганське енергетичне об'єднання" олігарха Костянтина Григоришина та ТОВ "ВС Енерджі Інтернешнл Україна", яка контролюється групою "словаки", або "лужніковська група" (російські бізнесмени Михайло Воєводін, Сергій Шаповалов, Євгеній Гінер та Олександр Бабаков, обраний за списком "Єдиної Росії" до Держдуми РФ).

"Про результати розгляду протесту Фонд проінформував Генпрокуратуру. Також Фонд проінформував компанії, що подали заявки на участь у конкурсі. Як зазначено в протесті, протест прокурора зупиняє дію опротестованого акта", - резюмують у Фонді. 

Як повідомлялося, ФДМ переніс на 13 лютого конкурс з продажу 50% "Вінницяобленерго".

Як відомо, 3 лютого конкурс з приватизації 50% акцій "Вінницяобленерго" було зірвано через відсутність кворуму конкурсної комісії.

10 лютого "Львівобленерго" висловило припущення, що компанію не допустять до конкурсу.

Окрім того, 10 лютого на сайті Фонду держмайна було опубліковано повідомлення, що конкурс з приватизації 50% акцій "Вінницяобленерго" відбудеться 13 лютого о 9:00 і що до нього допущено "Львівобленерго", "Луганське енергетичне об'єднання" та "ВС Енерджі Інтернешнл Україна".

Початкова вартість державного пакета акцій "Вінницяобленерго" становить 167,65 млн гривень", - зазначає ФДМ.

Окрім того, 13 лютого об 11:00 відбудеться повторний конкурс з продажу 50% "Закарпаттяобленерго". До участі в цьому конкурсі допущено "Луганське енергетичне об'єднання" Григоришина та "Енергетична Україна ТВ" Бабакова і його партнерів.

Як писала "Економічна правда", конкурси з приватизації пакетів акцій "Вінницяобленерго" та "Закарпаттяобенерго" не відбулися через відсутність кворуму конкурсної комісії.

Експерти вважають, що в обох випадках, конкурси було зірвано через те, що претенденти на ці акції не змогли між собою домовитися, а змагатися і заплатити більшу ціну вони не забажали.

8 лютого ФДМ пустив з молотка 45% акцій енергопостачальної компанії "Чернівціобленерго" за 70 млн гривень. В конкурсі брали участь росіяни: "Луганське енергетичне об'єднання" Григоришина та VS Energy International Ukraine "словаків", які й  перемогли.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: