"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Нафтогаз" знову зменшив імпорт газу з Росії

Понеділок, 30 січня 2012, 17:32

У результаті різкого похолодання НАК "Нафтогаз України" змушена була відібрати з газопроводів близько 130 млн кубометрів імпортного газу.

Однак у вихідні дні відбір був скорочений, і перебраний газ вже повернули "Газпрому", повідомляє DT.UA із посиланням на джерело у "Нафтогазі".

За словами співрозмовника видання, нині відбір імпортного газу для потреб України становить 117-120 млн кубометрів на добу.

Загальне середньодобове споживання газу в Україні в останні три доби вирівнялося на рівні 320 млн кубометрів. З них близько 140 млн кубометрів - відбір газу з українських підземних газових сховищ (ПСГ), 117-120 млн кубометрів - відбір імпортного газу з газопроводів і 57 млн кубометрів - газ, що видобувається в Україні.

Реклама:

За інформацією, отриманою у Міненерговугілля, нині в Україну імпортується газ за двома контрактами - між "Газпромом" і "Нафтогазом України", а також за контрактом з імпортером газу (російського, середньоазіатського) з Ostсhem Group Дмитра Фірташа.

Як відомо, "Нафтогаз України" раніше подав заявку до "Газпрому" на імпорт у січні 2012 року 2,4 млрд кубометрів газу при можливому контрактному обсязі 3,1 млрд кубометрів.

З початку року по 27 січня "Нафтогаз" імпортував близько 2,2 млрд кубометрів і прогнозує, що не перевищить заявлений на січень обсяг імпорту газу.

Зниження температури у Російській Федерації також змусило "Газпром" відбирати максимальну кількість газу зі своїх підземних газосховищ для забезпечення потреб вітчизняних споживачів (тільки за 28 січня з російських ПСГ було відібрано 613,1 млн кубометрів газу).

При цьому "Газпром" звернувся до імпортерів свого газу в Європі із проханням почати відбір із резервів підземних сховищ газу в Європі.

І хоча там запаси ПСГ невеликі, наприклад, у порівнянні із запасами українських ПСГ, це дозволяє на деякий час утримувати ситуацію в межах допустимих робочих режимів газотранспортної системи.

Таким чином, за три останні доби єдина газотранспортна система РФ утримує режими стабільної роботи завдяки зниженню відбору газу з експортних газопроводів.

Раніше українська влада неодноразово заявляла, що скоротить споживання російського газу до 27 млрд кубометрів на рік.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!