Обама запропонував Конгресу нові антикризові заходи

Середа, 25 січня 2012, 20:10

Президент США Барак Обама використав своє останнє перед листопадовими виборами звернення до Конгресу, щоб зобразити себе в ролі захисника інтересів середнього класу, зажадавши підвищити податки для мільйонерів і "затягнути гайки" Уолл-стріт.

Виступаючи перед величезною національною аудиторією, Обама встав на захист своїх досягнень за три роки роботи і поклав провину за багато проблем країни на банки і відірваний від реальності Конгрес, повідомляє агентство Reuters.

Президент запропонував радикальні зміни в податковий кодекс і заходи боротьби з кризою житлового ринку, прагнучи скоротити нерівність доходів громадян Америки.

Хоча ці пропозиції навряд чи спровокують серйозні зрушення в розколотому Конгресі, Білий дім сподівається, що президент зможе подолати невдоволення виборців зловживаннями фінансових інститутів і бездіяльністю Вашингтона.

Реклама:

Але незважаючи на те, що він закликав "повернутися до американських цінностей - справедливої грі і солідарної відповідальності", Обама, здається, відмовляється брати на себе провину за слабку економіку і високе безробіття, які можуть перешкодити його переобранню.

Замість цього він почав фанатично нападати на податки, які стали найбільш спірним питанням президентської кампанії цього року, і заявив: "Я не повернуся до днів, коли Уолл-стріт було дозволено грати за нею ж встановленими правилами".

"Вашингтон повинен припинити субсидування мільйонерів", - проголосив Обама, пропонуючи ввести ефективну податкову ставку в розмірі не менше 30% для тих, хто заробляє мільйон доларів і більше.

Ще одна пропозиція Обами, спрямована на те, щоб спростити американцям процедуру полегшення тягаря по заставних, також була висловлена у популістській формі.

Обама пропонує оплачувати цей захід за допомогою грошових зборів з банків, звинувачуваних у тому, що вони спровокували кризу ринку житла.

"Мільйони американців, які наполегливо працюють і завжди грають за правилами, заслуговують уряду і фінансову систему, які роблять те ж саме", - заявив президент США.

Обама також запропонував здійснити запропоновані реформи корпоративного оподаткування, включаючи мінімальну ставку на закордонні прибутки компаній і податкові знижки для тих, хто переводить робочі місця назад до США.

Торкнувшись теми Китаю, американський президент запропонував створити у федеральному уряді новий підрозділ, який контролюватиме дотримання торгових правил.

Крім того, Обама запропонував використовувати половину "заощаджень" від завершення війни в Іраку та скорочення чисельності військ в Афганістані для виплати американського боргу, а іншу половину - направляти на ремонт інфраструктурних об'єктів, таких як дороги і залізничні колії.

Що стосується кризи житлового ринку, Обама пообіцяв направити до Конгресу пропозицію про те, щоб запропонувати американцям брати нові і більш дешеві іпотечні кредити, в той час, поки вони виплачують поточні кредити. Це заощадить кожному домогосподарству до 3 тис. доларів щорічно.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!