Думка експерта: Зниження обсягів імпорту газу - стимул зростання економіки

Понеділок, 23 січня 2012, 15:30

Один із ключових факторів, який визначатиме макроекономічний баланс Україні в 2012 році, це параметри домовленості України і Росії щодо газу.

Таку думку "Економічній правді" висловив аналітик ІГ "Арт Капітал" Олег Іванець.

"Ми бачимо три можливі сценарії розвитку подій щодо газових переговорів: здача труби в обмін на 50% знижку, зниження обсягів постачання газу до 27 млрд кубометрів при збереженні поточного рівня цін та збереження обсягів постачання і цін на поточному рівні", - зазначив експерт.

За його словами, здача труби в обмін на знижку в ціні на газ позитивно позначиться на макроекономічних показниках України в короткостроковому періоді, однак буде мати істотні негативні наслідки в середньостроковому і довгостроковому періоді.

Реклама:

Знижка на газ, відзначив Іванець, знизить дефіцит торгового балансу, проте позбавить Україну (як державу, так і приватні компанії) стимулу для технологічного оновлення в енергетичному секторі, підвищить залежність від Росії і знизить конкурентно спроможність українських компаній.

"Крім цього, Україна втратить один з найцінніших активів, які є у держави у власності на даний момент, також, враховуючи парламентські вибори в 2012 році, такий крок буде сприяти дестабілізації політичної обстановки в країні, більш широкому поширенню "російської" моделі управління державою, що зробить Україну ще менш інвестиційно привабливою для західних інвесторів", – сказав аналітик.

Іванець відмітив, що варіант зниження обсягів закупівлі є найбільш перспективним для України, оскільки буде сприяти зростанню як у короткостроковому, так і в середньостроковому і довгостроковому періодах.

"При такому варіанті розвитку подій, Україні необхідно буде активно розвивати альтернативні види енергії, а також переходити на внутрішні ресурси, зокрема на вугілля, що сприятиме зростанню капітальних інвестицій вже в 2012 році, незважаючи на складну фінансову ситуацію", - відмітив Іванець.

За його словами, оскільки розраховувати на держфінанси в цьому питанні не варто, то уряд повинен буде залучати приватний капітал, а значить піде на поліпшення умов ведення бізнесу, що матиме довгостроковий позитивний ефект.

"Вже зараз є ряд кроків уряду в цьому напрямку, зокрема, бажання передати в концесію ряд ТЕЦ з умовою переоснащення їх з газу на вугілля, залучення Shell для будівництва заводу з газифікації вугілля", - сказав Іванець.

Крім цього, експерт відмітив, що зменшення обсягів закупівлі газу також знизить торговельний дефіцит і сприятиме загальній макроекономічній стабільності.

"Варіант збереження поточних цін і обсягу закупівлі газу, за своєю економічною суттю ідентичний варіанту скорочення обсягів постачання, тільки буде пов'язаний з втратою року на шляху реформування енергетичної галузі України", - сказав Іванець.

Також він наголосив, що цей варіант пов'язаний з істотним тиском на торговий баланс і гривню.

"Проте, якщо Україна покаже свою стратегічну зацікавленість у переході на внутрішні ресурси і піде на поліпшення ділового клімату, то вливання капіталу з Заходу компенсують негатив торгового балансу", - заявив експерт.

В цілому, Україна, за думкою аналітика, має домогтися кращого з описаних вище варіантів, навіть якщо доведеться йти на крайні заходи, включаючи судове оскарження обсягу поставок і одностороннє розірвання контракту з Росією.

"Діяти потрібно оперативно, до виборів в Росії, коли скандали чинної влади зовсім не потрібні", - підсумував Іванець.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
504 error
Підпишіться на наші повідомлення!