Міністр підтвердив, що Фірташ припинив купувати газ у Середній Азії

Субота, 21 січня 2012, 00:55 -

Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко підтвердив, що підприємства Дмитра Фірташа припинили закупівлі середньоазійського газу через його ціну.

Про це він сказав в ефірі програми “Велика політика”.

За його словами, підприємства Фірташа дійсно отримував дешевший газ з Середньої Азії за нижчою ціною, ніж купувала Україна в Росії.

Проте, додав міністр, цей процес зупинено, оскільки ресурс став занадто дорогим.

Реклама:

Як повідомляли “Українські новини” з посиланням на поінформовані джерела, група хімічних компаній Ostchem Group, підконтрольна бізнесменові Дмитру Фірташу, відмовилася від імпорту в Україну природного газу середньоазіатського походження через його високу вартість.

З початку 2012 року Ostchem знизив середньодобові обсяги відбору газу до 4,6 млн кубометрів на добу, хоч раніше компанія заявляла що закупить в 2012 році в Середній Азії 6,33 млрд кубометрів газу.

Ostchem імпортував газ для своїх хімічних підприємств, а також афілійованих з власником групи хімзаводів в Україні.

Ще в липні 2011 року ціна газу для Ostchem становила близько 280 доларів за тисячу кубометрів (за даними Державної служби статистики), тоді як НАК "Нафтогаз Україна" купувала у російського "Газпрому" паливо по 354 доларів тисячу кубометрів.

З вересня 2011 року ціна для Ostchem виросла до близько 320 доларів тисячу кубометрів, із жовтня - до 412 доларів тисячу кубометрів.

При цьому НАК у четвертому кварталі 2011 року закуповувала газ по 400 доларів тисячу кубометрів.

В цілому за 11 місяців 2011 року Ostchem імпортувала 4 млрд 188 млн 858,7 тис кубометрів газу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: