Молдова купуватиме газ в України, якщо з "Газпромом" будуть проблеми

П'ятниця, 20 січня 2012, 09:17

Молдова домовилася з Україною про закупівлю у неї природного газу, у разі виникнення проблем з підписанням нового контракту про постачання "блакитного палива" з ВАТ "Газпром".

Про це повідомив виконуючий обов'язки президента Молдови, голова парламенту Маріан Лупу, зазначивши, що відповідної домовленості досягнуто в ході зустрічі в Києві з президентом України Януковичем, передає "РБК-Україна".

Лупу підкреслив, що, згідно з домовленостями, Україна, у разі необхідності, буде поставляти Молдові природний газ із власних запасів "за прийнятними цінами".

Нагадаємо, в.о. президента Молдови нагадав, що Кишинів і Москва не підписали нової угоди на постачання газу в республіку, а продовжили лише до кінця I кварталу 2012 року контракт, термін дії якого спливав 31 грудня 2011 року.

Реклама:

Лупу зазначив, що Молдові необхідно бути впевненою в тому, що у разі виникнення складної ситуації, вона буде мати альтернативне джерело поставок газу.

Нині Молдова купує 100% природного газу в Росії у ВАТ "Газпром", що має контрольний пакет акцій (50%) АТ "Молдовагаз".

У I кварталі 2011 року ціна 1 тис куб. м. газу для Молдови становила з урахуванням калорійності 292,88 доларів, в II кварталі 2011 р. - 321,71 дол, в III кварталі 2011 р. - 368,39 дол, в IV кварталі - 395,53 дол за 1 тис. куб. м.

Прогнозна ціна газу з урахуванням його калорійності становила 401,35 доларів за 1 тис. куб. м.

В свою чергу, нове керівництво Придністров'я визнає історичний борг регіону за спожитий російський природний газ і збирається провести з ВАТ "Газпром" консультації з питання реструктуризації заборгованостей.

Колишній президент Придністров'я Ігор Смирнов, який очолював ПМР протягом 20 років, заявляв, що юридично у регіону немає боргів за російський газ, оскільки прямий контракт на його поставки відсутній, а "блакитне паливо" поставляє підприємство "Молдовагаз", на якому і знаходиться відповідна заборгованість .

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: