"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Світовий банк пророкує глобальний обвал економіки

Середа, 18 січня 2012, 19:45

Світовий банк різко скоротив економічні прогнози, попередивши, що країни, які розвиваються, повинні готуватися до уповільнення росту, частково зумовленого борговими проблемами Європи.

Про це повідомляє агентство Reuters із посиланням на оновлений прогноз Світового банку.

"У Європі, здається, почалася рецесія, а зростання в деяких великих країнах, що розвиваються (Бразилії, Індії і, меншою мірою, Росії, Південній Африці та Туреччини), сповільнився", - ідеться у документі.

Банк очікує, що світова економіка зросте на 2,5% в 2012 році і на 3,1% - в 2013 році, що значно нижче 3,6% розширення, якого банк очікував для кожного року в червні минулого року.

Реклама:

ВВП країн, що розвиваються, як і раніше буде рости швидше економіки багатих розвинених держав, а Світовий банк скоротив прогнози і для перших, прогнозуючи, що їхня економіка виросте на 5,4% в 2012 році і на 6% - до 2013 року.

Раніше банк прогнозував країнам, що розвиваються, зростання на 6,2% і 6,3% відповідно.

Крім того, Світовий банк передбачає загрозу поглиблення кризи.

"Спад в Європі і ослаблення зростання в країнах, що розвиваються, підвищує ризик того, що ці два явища будуть підсилювати один одного, приводячи до ще більш слабким результатами".

Банк також вказав на нездатність наразі вирішити проблеми високих боргів і дефіциту в Японії і США і на уповільнення зростання в інших заможних країнах, і попередив, що все це може викликати несподівані потрясіння.

Крім цього, політична напруга на Близькому Сході і в Північній Африці може порушити стабільність постачання нафти і нанести ще один удар відновленню світової економіки.

На думку експертів Світового банку, хоча Європа шукає довготривалий спосіб вирішення її боргових проблем, ринки все ще нестабільні.

"Хоча і обмежений нині, ризик ще більш великого "заморожування" ринків капіталу і глобальної кризи, подібної до кризи Lehman, зберігається", - відзначили аналітики, згадавши американський інвестиційний банк, чиє банкрутство у 2008 році посилив світову фінансову кризу.

У результаті Світовий банк вважає, що світова економічна обстановка "тендітна і як і раніше оточена значною невизначеністю щодо того, як ринки будуть розвиватися в середньостроковій перспективі".

На цьому тлі країни, що розвиваються, ще більш уразливі, ніж були в 2008 році, оскільки зараз вони можуть постраждати від скорочення припливу капіталу та погіршення торгівлі.

Світовий банк вказав, що з серпня 2011 року неприйняття ризику щодо Європи підскочило і "змінило правила гри" для країн, що розвиваються, вартість запозичень для яких різко підвищилася, а приплив капіталу знизився.

"Жодна країна і жоден регіон не уникнуть наслідків серйозного спаду", - заявив Світовий банк, додавши, що для країн, що розвиваються, прийшов час подумати, як вони будуть пом'якшувати вплив можливої глибокої кризи.

Заможні країни в першу чергу відповідальні за попередження кризи, але " країни, що розвиваються, зобов'язані підтримувати цей процес як через G20, так і через інші міжнародні форуми".

Також країни, що розвиваються, "могли б допомогти, уникаючи вступати в торговельні суперечки і дозволяючи ринковим цінам коливатися вільно".

Банк також повідомив, що уряди країн, що розвиваються, повинні почати аварійне планування, щоб визначити витратні пріоритети і спробувати зміцнити страхувальні програми.

Екстрені статті витрат повинні враховувати можливе падіння вартості сировини і скорочення приток капіталу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!