"Газпром" знизив ціни на газ для Європи, але не для України

Вівторок, 17 січня 2012, 19:17

Російський "Газпром" істотно знизив ціну природного газу, який постачається італійській Sinergie Italiane.

Про це повідомляє агентство Reuters із посиланням на джерело, близьке до переговорів між газовим гігантом і італійською компанією.

У вівторок "Газпром" повідомив про "певне коригування" ціни російського газу для п'яти великих європейських покупців, серед яких, крім Sinergie Italiane, назвав німецький Wingas, французьку GDF Suez, словацьку SPP і австрійську Econgas.

"Газпром", до якого в останні роки європейські споживачі все частіше звертаються з проханням про поступки в ціні, відмовився коментувати суть коригування, і про зміст нових домовленостей сказало лише джерело, близьке до Sinergie Italiane.

Реклама:

"Ціни переглянуті істотно вниз, умови для Sinergie Italiane покращилися, обсягів це не торкнулося", - сказав він.

Wingas, GDF Suez, SPP і Econgas поки не коментують ситуацію.

"Виходячи із основних принципів та умов діючих довгострокових контрактів, наприкінці 2011 – на початку 2012 років ТОВ "Газпром експорт" досяг і оформив домовленості з низкою великих європейських покупців, які передбачають певне коригування ціни на російський газ, з урахуванням розвитку газового ринку в Європі і ситуації в економіці та енергетиці окремих європейських держав", - ідеться ув повідомленні "Газпрому".

Як відомо, "Газпром", монопольний експортер російського газу і один із головних донорів російського бюджету, весь 2011 рік вів відчайдушний торг зі своїми європейськими покупцями, які більше не хочуть платити за російський газ ціну вищу, ніж на біржовому ринку.

Так, на біржах CEGH і EEХ котирування в першій половині грудня в перерахунку з британських теплових одиниць (MMbtu) перебували на рівні 336 доларів за тисячу кубометрів газу, а середня ціна "Газпрому" у грудні становила 439,28 долара за тисячу кубометрів проти 440 доларів за тисячу кубометрів в середньому за листопад.

Тим часом, чергові газові переговори між Росією і Україною закінчилися нічим.

У вівторок міністр енергетики Юрій Бойко вперше в 2012 році провів зустріч з главою "Газпрому" Олексієм Міллером. Сторони після гострих заяв домовилися "вести переговори в конструктивному руслі".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!