Адвокат організатора "Еліта-Центру" вимагає зняти з підзахисного частину обвинувачень

Вівторок, 17 січня 2012, 19:02

Адвокат керівника групи компаній "Еліта-Центр" Олександра Волконського (Шахова) Володимир Сапацинський вважає за необхідне зняти частину обвинувачень з його підопічного.

Про це він заявив на прес-конференції у понеділок, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Свої слова він аргументував тим, що Швейцарія давала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності Волконського лише за окремими статтями.

Звинувачення, за якими була згода на екстрадицію, було знято у суді, тоді прокуратура пред'явила інші обвинувачення, за якими не було отримано дозволів Швейцарії.

Реклама:

"Оскільки відповідного запиту не було, ми дійшли висновку, що значна частина обвинувачень Шахову підлягає припиненню", - пояснив Сапацинський.

За його словами, такі дії з боку України порушують Конвенцію про видачу правопорушників, оскільки до кримінальної відповідальності екстрадовану особу можуть притягнути лише, якщо отримано згоду від країни, яка екстрадувала людину.

Адвокат нагадав, що коли направляли з України до Швейцарії запит на екстрадицію, Волконського обвинувачували у розкраданні в особливо великих розмірах, організації організованого злочинного угруповання, а також використанні підроблених документів.

Нині ж елітчика обвинувачують у використанні підроблених документів та відмиванні коштів, одержаних незаконним шляхом.

"З усіх обвинувачень залишається дрібниця (використання підроблених документів)", - зазначив адвокат.

У свою чергу державний адвокат Швейцарії з контролю за виконанням судами європейської Конвенції про екстрадицію правопорушників Рафаель Ціммерман зазначив, що він нещодавно дізнався про те, що правоохоронні органи судять Волконського не за тими статтями.

"Швейцарія не давала згоди, щоб прокуратура пред'являла інші обвинувачення... згідно з законом ми приходимо до висновку, що необхідно звільнити пана Шахова від кримінальної відповідальності за цими статтями", - зазначив Ціммерман.

Сапацинський наголосив, що захист Волконського звернувся з відповідним клопотанням до Головного слідчого управління МВС, проте належної реакції не було.

Як відомо, велику будівельну аферу у Києві було розкрито на початку 2006 року. За даними МВС, жертвами групи компаній "Еліта-Центр" стали 1759 громадян, у яких шахраї забрали більш ніж 00 мільйонів гривень.

У Швейцарії 1 листопада 2007 року було затримано Олександра Волконського (Шахова), підозрюваного в організації шахрайства "Еліта-Центр".

9 жовтня 2008 року він булв екстрадійований зі Швейцарії до України.

Нині він перебуває під слідством та ознайомлюється з матеріалами кримінальної справи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!