Мафія стала "банком № 1" в Італії

Середа, 11 січня 2012, 19:49

Організована злочинність посилила контроль над економікою Італії в період економічної кризи, ставши найбільшим "банком" країни і задушивши тисячі дрібних фірм.

Про це свідчить доповідь групи SOS Impresa, пише агентство Reuters.

Грабіжницьке кредитування з боку злочинних груп досягло масштабу "національної загрози", говориться в ньому.

Річний оборот організованої злочинності в Італії в даний час становить близько 140 мільярдів євро, а прибутки перевищують 100 мільярдів євро.

Реклама:

"Маючи ліквідність у розмірі 65 мільярдів євро, мафія є найбільшим банком Італії", - йдеться в доповіді групи, яка була створена в Палермо десять років тому заради протистояння рекету щодо малого бізнесу.

Організовані злочинні групи, такі як сицилійська "Коза Ностра", неаполітанська "Каморра" або калабріанска "Ндрангета" давно тримають італійську економіку мертвою хваткою, отримуючи прибутки, еквівалентні 7 відсоткам національного ВВП.

Грабіжницьке кредитування стало сучасним і прибутковим джерелом доходу, поряд із незаконним обігом наркотиків, контрабандою зброї, проституцією, азартними іграми і рекетом, говориться в доповіді.

"Класичний вуличний "акулячий промисел" (індивідуальні позики під дуже високі відсотки) поступився шляхом грабіжницькому кредитуванню за участю професіоналів при потуранні посадових осіб високого рівня", - йдеться в доповіді.

Група SOS Impresa оцінює число підприємств малого бізнесу, які є боржниками мафії, в 200.000, тоді як кількість людей, які втратили в результаті цього роботу, оцінюється в десятки тисяч.

Класичні гангстери, що видавали готівку в барах і більярдних, поступилися місцем респектабельним банкірам і юристам, говориться в доповіді.

"Це вимагання в білих рукавичках, - йдеться у ньому. - Завдяки своїм професіям, вони знають механізми роботи легального кредитного ринку і часто чудово обізнані про фінансове становище своїх жертв".

Багато дрібних підприємств, що зіткнулися з проблемами при отриманні кредитів у розпал уповільнення економіки, могли бути змушені звернутися до мафії.

Типовими жертвами грабіжницького кредитування є крамарі й дрібні підприємці середніх років, яким було б складно знайти нову роботу, готові піти на все, аби уникнути банкрутства.

"Зазвичай, це люди, зайняті в традиційних споживчих секторах, таких як продаж продуктів харчування, пошиття одягу чи взуття, продаж квітів або меблів. Це ті категорії, яким більше, ніж кому-небудь іншому, довелося заплатити за кризу", - йдеться в доповіді.

Згідно з доповіддю асоціації малого бізнесу CNA, 56 відсотків компаній відзначили посилення умов кредитування банками за останні 3 місяці.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!