"Газпром" має право вимагати від Лукашенка викупити назад трубу

Вівторок, 10 січня 2012, 15:53

ВАТ "Газпром" має право вимагати від влади Білорусі викупити за 5 мільярдів доларів раніше продані російській компанії акції ВАТ "Бєлтрансгаз" у разі невиконання ряду положень угоди між урядами двох країн.

Про це йдеться в тексті угоди, яка потрапила у розпорядження агентства "Прайм", передає "Реальна економіка" з посиланням на "Бєларускі партизан".

Відповідно до домовленостей білоруська сторона зобов'язується на вимогу ВАТ "Газпром" викупити всі раніше передані ВАТ "Газпром" акції ВАТ "Бєлтрансгаз " за 5 мільярдів доларів, а також компенсувати ВАТ "Газпром"всі втрати , які можуть у нього виникнути у зв'язку з невиконанням зазначених в документі умов.

До таких умов, зокрема, відноситься споживання газу, який закуповується у ВАТ "Газпром", виключно на території Білорусі, відсутність несанкціонованого відбору газу, який транспортується через територію Білорусі, безперешкодне і безперебійне транспортування територією Білорусі природного газу, який подається з території Росії.

Реклама:

Також до зазначених умов відноситься виключне право "Бєлтрансгазу" на закупівлю природного газу, який вивозиться з території Росії і призначений для споживачів Білорусі.

При цьому білоруській стороні забороняється застосовувати спеціальні права з управління ВАТ "Бєлтрансгаз", які б порушували чи обмежували обсяг прав, наданих акціонерам підприємства.

Нагадаємо, в Білорусі поширеним є такий інструмент як "золота акція", якою володіє держава. Це дозволяє владі контролювати будь-які підприємства в країні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!