Думка експерта: Через кризу в єврозоні світ повертається до долара

Вівторок, 10 січня 2012, 12:52 -

Частка долара у світових золотовалютних резервах почала зростати. За даними МВФ за третій квартал 2011 року, вона склала 61,71% проти 60,22% у другому кварталі.

Частка євровалюти, навпаки, скоротилася - з 26,73% до 25,72%.

Як відзначив керівник інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні Микола Івченко, за цим показником євро повернувся на рівень першого кварталу 2009 року - відразу після початку кризи, що говорить про зниження довіри до валюти з боку центральних банків та інституційних інвесторів.

Також скоротилася вага британського фунта - з 4,17% до 3,78%, швейцарського франка - з 0,127% до 0,118%, японської єни - з 3,89% до 3,78%, і так званої групи "інші валюти" (китайський юань, бразильський реал, російський рубль, індійська рупія та інші) - з 4,86% до 4,79%.

Реклама:

"Основна причина зростання ваги долара в третьому кварталі минулого року - це розростання боргової кризи в єврозоні, уповільнення світової економіки і відхід інвесторів від ризику. Ще не вирішене питання з Грецією та проведенням єдиної узгодженої грошово-кредитної політики в країнах єврозони ", - відзначив Івченко.

"Частка євро у світових ЗВР, ймовірно, буде знижуватися, а вплив і частка американської валюти рости", - прогнозує він.

Спираючись на досвід економічної кризи 2008-2009 років, Івченко прогнозує, що така тенденція може спостерігатися близько трьох кварталів, після чого знову починається скорочення ваги долара і зростання частки інших валют.

"Тобто, вже з другого-третього кварталів 2012 року, у разі благополучного вирішення грецького питання і впровадження єдиних стандартів проведення бюджетно-податкової політики в єврозоні, вага американської валюти в світових ЗВР може почати знижуватися", - сказав він.

Однак нині долар, за словами Івченка, в черговий раз підтверджує свій статус резервної валюти, і росте в ціні щодо основних валют світу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: