Арбузов не збирається міняти долари з резерву на рублі

П'ятниця, 9 грудня 2011, 11:44

Україна не використовуватиме долари з резерву Національного банку України для конвертації в рублі для розрахунку НАК "Нафтогаз України" з "Газпромом" за придбаний газ.

Про це повідомив голова НБУ Сергій Арбузов у коментарі агентству УНІАН.

"Я не збираюся міняти долари, що перебувають в золотовалютному резерві, для того щоб купити рублі", - сказав Арбузов.

Він зазначив, що припущення про те, що для придбання рублів будуть використані долари ЗВР, є помилковими.

Реклама:

Він також повідомив, що в додатковій угоді до контракту на придбання російського газу, підписаній на початку грудня, не зафіксована пропорція щодо сплати рублями і доларами за газ. Валюта для сплати, відзначив Арбузов, згідно з додатковою угодою, визначатиметься виходячи з можливості НАК "Нафтогаз України".

"Все визначатиме "Нафтогаз". У нього є така можливість. Це не обов`язок, це його можливість – платити в рублях чи доларах. Такі умови для країни явно виграшні", - сказав Арбузов.

Він повідомив, що рублі для оплати братимуться з внутрішнього ринку.

"Сьогодні товарообіг між Україною і Росією більш як 50 млрд. дол. Якщо хоча б на 10% перевести розрахунки в рублях, нам вистачить абсолютно спокійно сплатити імпорт (газу) в рублях. Тому рублі ми братимемо з внутрішнього ринку. А раз братимемо з внутрішнього ринку, то купувати їх будемо за гривні. Тому золотовалютні резерви зменшуватися не будуть. І це основна ключова ідея наших перетворень".

Арбузов також відзначив, що перший платіж у рублях за газ "Нафтогаз" провів власними силами, а надалі кошти братимуться з ринку після наповнення його рублевою масою.

"Я думаю, що найближчим часом ми сформуємо ринок рубля на необхідну суму. А поки що працюють свопи, запозичення і внутрішній ринок. На сьогоднішній день, я думаю, що відсотків 10 (рублів) від необхідної суми знаходиться на внутрішньому ринку. А коли буде сформовано попит на рублі, то з`являться і пропозиції. Поки що рублі в країну не йдуть, тому що на них немає попиту. Тепер попит буде, тому що ми сформували абсолютно ринкові умови (за формою сплати за газ)", - сказав Арбузов.

Як повідомлялося, НАК "Нафтогаз України" отримала можливість здійснювати оплату за постачання російського газу в рублях.

7 грудня "Нафтогаз" частково розплатився з російським "Газпромом" у рублях за газ, поставлений в листопаді.

Із 972,21 млрд доларів, які необхідно заплатити, компанія перерахувала "Газпрому" 210 млн доларів і 7,2 млрд. рублів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: