Рада хоче вберегти націоналізовані банки від колишніх власників

Середа, 7 грудня 2011, 18:46

Верховна рада прийняла в першому читанні законопроект про особливості продажу пакету акцій, що належить державі у статутному капіталі банків, у капіталізації яких брала участь держава.

За законопроект № 9362 у першому читанні в середу проголосували 236 народних депутатів з 308 зареєстрованих, передає "Інтерфакс-Україна".

Як повідомлялося, розроблений Мінфіном законопроект спрямований на недопущення до придбання акцій націоналізованих банків у разі їх продажу державою колишніх власників таких кредитно-фінансових установ.

"Стратегічними інвесторами не можуть бути особи, які на момент капіталізації банків державою володіли істотною участю в таких банках", - йдеться в законопроекті.

Реклама:

Мінфін пояснює необхідність такого підходу тим, що саме дії або бездіяльність таких осіб спричинили суттєве погіршення фінансового становища банків і, як наслідок, направлення державою значних коштів на їх капіталізацію.

За оцінкою Мінфіну, прийняття закону надасть можливість створити умови для повернення до державного бюджету коштів, витрачених на капіталізацію банків.

Держава взяла участь в капіталізації трьох банків - Родовід Банку, банку "Київ" і Укргазбанку.

Державні витрати на докапіталізацію цих фінустанов склали 25,8 млрд грн, після чого частка держави в статутних капіталах цих банків склала: Родовід Банк - 99,99%, "Київ" - 99,94% і Укргазбанк - 92%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!