Місцевим бюджетам не вистачає грошей на зарплати

Середа, 7 грудня 2011, 09:36

За місяць до кінця року уряд виявив "дірку" у місцевих бюджетах і в екстреному порядку вирішив збільшити дотації місцевим бюджетам на 800 млн грн.

У вівторок був оприлюднений урядовий законопроект №9531, який передбачає зміни до держбюджету на 2011 рік, спрямовані на збільшення соціальних витрат, пише газета "Комерсант-Україна".

Документ був оперативно включений до порядку денного Верховної ради, однак депутати так і не змогли розглянути поправки.

Уряд запропонував за кілька тижнів до закінчення бюджетного року збільшити витрати загального фонду на 1,7 млрд грн. - до 294,5 млрд грн.

Реклама:

З них 800,8 млн грн. будуть спрямовані на виплату соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям та дітям-інвалідам.

Ще на 800 млн грн. необхідно збільшити обсяг додаткових дотацій місцевим бюджетам для фінансування витрат на зарплату бюджетникам і розрахунки за енергоносії, які споживаються бюджетними установами.

На компенсацію за перевезення пільгових категорій громадян має бути виділено ще 162 млн грн.

У пояснювальній записці до законопроекту йдеться, що основною причиною нестачі коштів у регіонах є невиконання "окремими місцевими бюджетами" планів по доходам.

Водночас, за даними Міністерства фінансів на 1 грудня, бюджетний розклад по збору за 11 місяців місцеві бюджети перевиконали на 4,5%.

За січень-листопад невиконання зафіксоване лише в Закарпатській, Львівській, Чернівецькій, Чернігівській областях і у Києві.

Однак і дотації, і компенсації отримають всі регіони, крім Києва (виконав план по збору на 91,4%).

Серед іншого Мінфін запропонував збільшити видатки на обслуговування держборгу на 225 млн грн. і зменшити резервний фонд на 200 млн грн.

З урахуванням зменшення витрат на обслуговування кредитів, залучених під держгарантії, на 472 млн грн., додаткових доходів потрібно всього 1,3 млрд грн.

Однак перегляд бюджету особливих проблем для дохідної частини не несе, відзначає видання.

План листопада перевищено на 200 млн грн. - до 28,63 млрд грн. - і в грудні до держскарбниці потрібно зібрати 15,5 млрд грн.

Ще в жовтні Мінфін спрогнозував перевиконання доходів загального фонду на 3,8 млрд грн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: