Україна гарантуватиме ЄС безперебійні постачання енергоресурсів

Вівторок, 6 грудня 2011, 18:28

У проекті угоди про створення зони вільної торгівлі (ЗВТ) між Україною і Європейським Союзом врегульовано питання гарантій безперебійних постачань енергоресурсів.

Про це на заявив уповноважений Кабінету міністрів з питань європейської інтеграції Валерій П’ятницький, передає УНІАН.

За його словами, переговорна група ЄС пропонувала закріпити в документі спеціальний механізм врегулювання суперечок у разі зриву постачань енергоресурсів, який би передбачав виплату прямих фінансових компенсацій не лише державі Євросоюзу, але і господарюючим суб'єктам, у т.ч. і енергокомпаніям, і споживачам іншої держави.

П’ятницький повідомив, що українська сторона не погодилася з цією пропозицією і настояла на застосуванні звичайних процедур компенсації відповідальності, які схожі із використовуваними у рамках СОТ.

Реклама:

"Ті домовленості, які сьогодні існують у сфері врегулювання суперечок, передбачають звичайні процедури. Ці процедури будуть дещо стислими і коротшими, ніж ті, які застосовуються, умовно кажучи, наприклад, до таких товарів як метал", - сказав він, зазначивши, що у рамках вказаних процедур не передбачають ніяких прямих фінансових санкцій.

Він також повідомив, що в проекті угоди також врегульовані питання, пов'язані з допуском до розвідки і видобутку енергоносіїв, питання ціноутворення і надання послуг у сфері енергетики, зокрема у питанні допуску до розвідки і видобутку вуглеводнів документом "забезпечений режим найбільшого сприяння сторін".

П’ятницький сказав, що в цілому енергетичний блок проекту угоди вийшов збалансованим.

"Нам вдалося створити збалансовані розділи угоди, які не створюють якихось штучних переваг ні для однієї із сторін в енергетичній співпраці", - резюмував уповноважений Кабміну з питань європейської інтеграції.

Нагадаємо, що Україна і ЄС ведуть переговори про створення зони вільної торгівлі з 2008 року.

Зона вільної торгівлі повинна стати складовою частиною угоди про асоціацію, переговори про яку сторони почали у 2007 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!