Банкіри не хочуть декриміналізації економічних злочинів

Вівторок, 6 грудня 2011, 16:05

Асоціація "Український кредитно-банківський союз" (УКБС) звернулася до президента України з пропозицією ветувати закон, що скасовує кримінальну відповідальність за економічні злочини (законопроект №9221).

Про це йдеться у повідомленні асоціації, передає "Інтерфакс-Україна".

"В умовах зростання кількості економічних злочинів, гуманізація і декриміналізації чинного законодавства України неприпустима через небезпеку створення додаткових проблем для держави, громадян і юридичних осіб", - говориться у повідомленні.

У ньому зазначено, що передбачене законом виключення з Кримінального кодексу України статей 218 та 219, які стосуються відповідальності за правопорушення, пов'язані з банкрутством, ускладнить стягнення заборгованості банками з корпоративних клієнтів.

Реклама:

Крім того, за оцінкою УКБС, банки не будуть мати можливість залучати до кримінальної відповідальності винних осіб, які незаконно відчужують майно або вдаються до інших протизаконних дій під час процедури банкрутства.

"Декриміналізація зазначених статей, позбавить банківську систему важелів впливу на неблагонадійних клієнтів", - підкреслюється в заяві.

Експерти асоціації також звернули увагу, що грошові штрафи, які будуть застосовуватися за порушення закону, є непорівнянними з рівнем можливих втрат фінустанов.

"Відповідальність за ст. 219 ККУ" Доведення до банкрутства "встановлено у вигляді штрафу в розмірі від 2 тис до 3 тис неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян, що на даний момент складає 34 тис гривень - 51 тис гривень, тоді як втрати банку можуть досягати мільйонів гривень.

"Дисбаланс між незаконними прибутками економічних злочинців і штрафами є очевидною", - вказується в повідомленні.

Нагадаємо, що ВР прийняла закон про гуманізацію відповідальності за правопорушення у господарській діяльності у листопаді 2011 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!