У 2012 році єврозоні загрожує катастрофа – ЗМІ

П'ятниця, 30 грудня 2011, 16:01

У 2012 році криза у зоні євро залишиться однією з найбільш важливих тем.

Про це пише InoPressa із посиланням на публікацію у Die Welt.

Як відомо, у рамках нового антикризового плану канцлера Німеччини Ангели Меркель і президента Франції Ніколя Саркозі передбачається перегляд європейських договорів. На початку грудня цей план був представлений на саміті, і 26 країн (Великобританія відповіла на пропозицію жорстким "ні") дали добро на нововведення, які, зокрема, передбачають посилення фінансових механізмів та контролю за формуванням національних бюджетів.

"Єврозона може опинитися в зачарованому колі. Коли справа дійде до деталей пакета стабілізаційних заходів, які визначають, яким чином і ким має контролюватися дотримання фінансових критеріїв, полетять клаптики по закуточках", - прогнозує Die Welt.

Реклама:

В результаті буде досягнутий млявий компроміс, який неминуче обернеться песимізмом на ринках.

І тут слово візьмуть рейтингові агентства, - говориться в статті.

Плани щодо суворої економії загрожують ще більше збільшити боргові проблеми, оскільки доходи від податків значно скоротяться на тлі несприятливої кон'юнктури.

Франція, а потім і Німеччина можуть втратити свій рейтинг "ААА".

І це буде катастрофою, - наголошується в матеріалі.

За оцінками експертів рейтингового агентства Fitch, потреба в рефінансуванні єврозони на 2012 рік буде збільшена на 1,4 трлн євро, із них одній тільки Італії знадобиться 357 млрд євро.

Якщо країни єврозони відрахують в загальну скарбницю менше, виникнуть проблеми: жоден рятівний європейський фонд не зможе поодинці профінансувати Італію.

Що стосується звичайних громадян, то їм світить роками обмежувати споживання.

Все частіше лунають голоси на підтримку відмови від євро: така перспектива дає можливість девальвувати валюту і таким чином підвищити конкурентоспроможність.

Однак, відзначає видання, цього ще можна запобігти: або створивши трансферний союз, послабивши ношу для слабких країн, або включивши друкарський верстат Європейського центрального банку.

Це призведе до інфляції і одночасного знецінення боргів - пояснює видання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!