В Україні серйозні проблеми з державним управлінням - СБ

П'ятниця, 30 грудня 2011, 12:53

Україна дуже серйозно потерпає від проблем державного управління.

Про це заявив директор Світового банку в Україні, Білорусі та Молдові Мартін Райзер.

Він зазначає, що в Україні не бракує ані стратегій, ані планів, але далеко не всі з них реалізовуються, передає DT.UA.

Зокрема Райзер шкодує, що не всі цілі cтратегії партнерства з Україною у період з 2008 по 2011 роки були досягнуті (нею передбачалося фінансування України на суму від 2 до 6 млрд доларів).

Реклама:

За його словами, СБ вдалося у результаті цього процесу винести кілька важливих уроків, серед яких три - основні, які будуть "абсолютно критичними" для подальшої співпраці СБ з Україною.

"Перше - ми повинні постійно думати про впровадження запланованого. Необхідно докладати значно більше зусиль на попередню підготовку нових проектів, щоб бути впевненими в їхній належній і своєчасній реалізації", - сказав Райзер.

"Друге - це те, що Україна дуже потерпає від складних проблем державного управління. І мова не тільки про корупцію, хоча і про неї теж. Наслідком цього є те, що навіть при наявності хороших реформістських ідей виникає дуже багато проблем з їхньою імплементацією", - підкреслив директор СБ.

Також він зазначив, що у новій стратегії СБ буде більше уваги приділяти аналізу того, наскільки сильні партнери в Україні, наскільки сильні інститути, що беруть участь в реалізації проектів, а також наскільки сильні інтереси, які можуть заважати їхній реалізації.

"Третій урок полягає в тому, що досі існує необхідність досягти в українському суспільстві консенсусу щодо ключових реформ. Коли розмова заходить про конкретику і доводиться приступати до реформування таких сфер, як державні закупівлі, енергосектор і комунальні тарифи, пенсійна, податкова системи, виникає необхідність докласти величезних зусиль для досягнення суспільного розуміння і підтримки, щоб не було розчарування та протидії реформам" - сказав Райзер.

Що стосується фінансування, то за його словами воно залишиться приблизно на тому ж рівні (тобто близько 2 млрд доларів протягом чотирьох років).

При цьому він підкреслює, що "ця сума буде більшою, якщо у нашій співпраці буде більший прогрес, і навпаки, якщо такого прогресу не буде".

Також Райзер сказав, що нової стратегії СБ вже пройшла дуже детальне обговорення як всередині СБ, так і з урядом України та іншими зацікавленими сторонами і документ в лютому 2012 року буде поданий на затвердження Раді директорів Світового банку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!