Російський держбанк купив 20% партнера Ахметова

Четвер, 29 грудня 2011, 18:41

Другий за величиною держбанк Росії - ВТБ оголосив у четвер про придбання 20% акцій керуючої сталевими і залізорудними активами компанії "Металлоинвест".

Сума угоди не розкривається, пише агенція Reuters.

Джерело агентства раніше повідомляло, що співвласник "Металлоинвеста" - російський бізнесмен Василь Анісімов - продає цей пакет ВТБ, а вартість операції оцінюється в 2-3 млрд доларів.

Юридична компанія Dewey & LeBoeuf повідомила в четвер, що консультувала ВТБ в цій угоді, яка оцінюється в 2,5 млрд доларів.

Реклама:

Компанія Coalco Metals, що належить Анісімову, використовує частину коштів на погашення кредиту ВТБ на суму 1,5 млрд доларів, взятого в 2008 році під заставу 10% акцій "Металлоинвеста", говориться в повідомленні компанії.

ВТБ цю інформацію не коментує. Газета "Ведомости" повідомила минулого тижня з посиланням на два джерела, що ВТБ одержить пакет в рахунок погашення боргу компанії Coalco Metals Анісімова перед банком обсягом понад 1,5 млрд доларів.

Джерело агенції стверджує, що купівля пакету і кредит між собою не пов'язані. Пізніше глава ВТБ Андрій Костін сказав, що Анісімов погасить кредит на суму 1,9 млрд доларів. Конкурс з продажу пакета проводив Дойче Банк.

ВТБ Капітал, який виступив покупцем, розцінює угоду як "пряму інвестицію" при роботі з приватними інвесторами.

Найбільшим бенефіціаром "Металлоинвеста" є бізнесмен Алішер Усманов, йому належить 50% акцій, його партнер Володимир Скоч володіє 30%.

Металлоинвест" розглядає можливість проведення IPO.

Як відомо, група "Метінвест" Ріната Ахметова та Вадима Новинського займається реалізацією продукції Молдавського металургійного заводу - Придністровська Молдавська Республіка. Керуючою компанією Молдавського металургійного заводу є "Металлоинвест".

Окрім того, на початку 2011 року, Антимонопольний комітет України дозволив "Металлоинвесту" купити більше 25% ТОВ "Української рудно-металургійної компанії", яка зареєстрована в Києві. Наразі невідомо, чи угода завершена.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!