Уряд поки що не обкладатиме митом імпорт пального

Середа, 28 грудня 2011, 10:53

Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі припинила спеціальне розслідування імпорту в країну автомобільних бензинів та продуктів перероблення нафти.

На обмеженні поставок імпорту наполягали внутрішні переробники і міністерство енергетики, говориться в повідомленні комісії, передає Reuters.

"Імпорт в Україну окремих продуктів переробки нафтової сировини... не здійснювався в обсягах, які наносили значної шкоди національному виробнику подібною продукцією", - йдеться в повідомленні комісії, опублікованому в урядовій газеті Урядовий Кур'єр.

Українські НПЗ в кінці 2010 року заявили про необхідність протекціоністських заходів у зв'язку з тим, що їх продукція не може конкурувати з дешевшим паливом країн-сусідів.

Реклама:

Пропозицію заводів підтримало Міненерго, яке заявило про необхідність ввести мито в 130 євро на імпорт бензинів і 80 євро на дизельне паливо.

На початку року українські НПЗ пообіцяли уряду наростити обсяги переробки в обмін на створення сприятливих умов для модернізації підприємств.

За даними Міненерго, обсяг переробки нафтової сировини на НПЗ України в січні-листопаді 2011 року скоротився до 8,306 мільйона тонн з 10,142 мільйона тонн за аналогічний період 2010 року.

У листопаді обсяг переробки нафтової сировини впав у порівнянні з аналогічним місяцем 2010 року на 2,8 відсотка до 761.100 тонн.

Рівень завантаженості виробничих потужностей українських нафтопереробних підприємств за одинадцять місяців 2011 року скоротився до 16,6 відсотка з 21,7 відсотка роком раніше.

У 2010 році обсяг переробки нафтової сировини в Україні скоротився до попереднього року на 3,6 відсотка до 11,097 мільйона тонн.

До 2005 року українські НПЗ переробляли понад 20 мільйонів тонн нафти й іншої сировини на рік, однак після скасування урядом імпортних мит на нафтопродукти знизили переробку майже в два рази.

В даний час Україна не обмежує імпорт нафтопродуктів. Імпорт світлих нафтопродуктів в країну в 2010 році виріс до 4,5 мільйона тонн з 3,8 мільйона роком раніше.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: