Українці, 78% яких - на межі бідності, викинуть на подарунки по 700 гривень?

Середа, 28 грудня 2011, 10:20

96% українців цього року планують купувати подарунки на новорічні свята.

В середньому на подарунки цього року українець витратить 686 гривень, вважають в IMAS International.

За результатами дослідження IMAS International, яке проводилось за підтримки Erste Group, 96% українців цього року збираються привітати своїх близьких подарунками на новорічні та різдвяні свята, в той час як серед австрійців цей показник є дещо менший – 86% респондентів повідомили про свій намір купувати подарунки.

При цьому результати дослідження показують, що дещо більше про подарункове питання хвилюються жінки – 98% українок планують дарувати подарунки на свята, в той час як серед чоловіків цей показник становить 93% респондентів.

Реклама:

Переважна більшість опитуваних, а саме 96%, купуватимуть подарунки в магазинах і лише 4% скористаються послугами інтернет-магазинів.

В той же час в Австрії дещо менша кількість респондентів надала перевагу покупкам в магазинах – 80% опитуваних, в інтенет-магазинах замовлятимуть подарунки 18% австрійців.

Більшість респондентів - 98% планують оплачувати покупки готівкою, втім 11% користуватимуться також платіжними картками і 7% – кредитними картками.

В основному українці купляють подарунки на заощаджені кошти – 84%, в Австрії – 71%.

Значно менше українців розраховують на новорічні бонуси для придбання подарунків – 16%, на відміну від австрійців, для 43% яких витрачатимуть свій бонус на різдвяні покупки.

Цього року в середньому сума витрат на подарунки дещо зросла в порівнянні з минулим роком.

Так, українці планують витратити близько 686 гривень на новорічні подарунки, в той час як минулого року даний показник становив 632 гривень.

Дане дослідження навряд чи можна вважати об'єктивним, адже після економічної кризи 2008-2009 років в Україні за офіційними даними кількість бідних зменшилася, хоча за відчуттями самих громадян жебраків стало більше.

За даними ООН, 25% українців живе на суму, що менша від прожиткового мінімуму, а близько 78% – на межі бідності.

Експерт Центру імені Разумкова, екс-заступник міністра праці та соціальної політики Павло Розенко раніше заявляв, що 23 відсотки родин,  в яких всі їхні члени мають роботу, все одно перебувають за межею бідності, а в родинах, де працює лише одна людина, цей відсоток сягає 35-37.

Як відомо, у 2001 році в Україні були затверджені Стратегія подолання бідності та Комплексна програма забезпечення її реалізації на 2002-2009 роки.

Проте, як повідомила нещодавно Рахункова палата, Україна не бореться з бідністю уже 10 років.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!