"Південний потік" може залишитися без інвестицій в основне родовище

Вівторок, 27 грудня 2011, 10:25

Представники компаній "Газпром", Total та Statoil зустрінуться у четвер, щоб обговорити, чи продовжувати інвестиції в російське газове родовище Штокман.

Про це повідомило джерело в "Газпромі", передає "Українська енергетика".

Франзуцька Total та норвезька Statoil мусять виписати "Газпрому" перший чек на 1,5 мільярда доларів або вийти з проекту, повідомила французька газета La Tribune. В ній не уточнили, чи ця сума має надійти від обох компаній, чи від кожної.

Речники Total та Statoil відмовилися коментувати цю інформацію. Речник Shtokman AG заявив, що зустріч акціонерів відбудеться до кінця 2011 року.

Реклама:

Перша фаза проекту, що реалізує "Газпром", потребуватиме 15 мільярдів доларів інвестицій.

У листопаді 2011 року прем’єр-міністри Росії та Франції підтримали прийняття кінцевого інвестиційного рішення до кінця 2011 року.

Проте Росія ще має сказати партнерам, як проект буде оподатковуватися. Без чіткого податкового режиму навряд чи будуть потрібні інвестиції для доставки на ринок 3,9 трильйона кубометрів газу - саме стільки оціночних запасів містить Штокман.

Total володіє 25% акцій, Statoil - 24%, а "Газпром" - рештою акцій консорціуму з розробки родовища, що є одним з найбільших у світі і знаходиться в Баренцевому морі.

Штокман не має інфраструктури і є фінансовим та технічним викликом, якого ще не було в газовій промисловості Росії.

Штокманівске родовище планується як основне джерело для наповнення газогону "Північний потік".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!