Страховики створять Аграрний пул і працюватимуть на селі

Понеділок, 26 грудня 2011, 10:24

Верховна рада прийняла закон "Про особливості страхування сільгосппродукції з держпідтримкою", яким передбачено відновлення держсубсидій для здешевлення страхових премій, які були скасовані в 2008 році, тому страховикам доведеться змінити правила роботи - відтепер всі агростраховщики зобов'язані увійти в Аграрний страховий пул.

Про це пишуть "Экономические известия".

Обсяги агрострахування, знижувалися кілька років поспіль, отримали суттєвий стимул до зростання.

З наступного року держава зобов'язалася відновити субсидії на здешевлення страхової премії.

Реклама:

На відміну від попередньої схеми, коли аграрій платив 100% премії, а потім оббивав пороги чиновницьких кабінетів у спробі отримати 50% субсидії назад, тепер клієнт буде сплачувати лише свою частину платежу.

Решта коштів держава буде перераховувати централізовано в Аграрний страховий пул.

Правда, якщо раніше розмір субсидії встановлювався на рівні 50% премії, то тепер її граничний розмір буде встановлюватися щорічно в держбюджеті.

Обов'язковою умовою участі страховика в аграрному страховому бізнесі є членство в Аграрному страховому пулі.

Нове об'єднання буде збирати інформацію про всі укладені договори страхування. У рамках пулу будуть перестраховуватися прийняті страховиками ризики, що має знизити загальну збитковість цього виду страхування.

Також пул буде готувати пропозиції щодо затвердження стандартних страхових договорів, тарифів і рекомендацій щодо врегулювання страхових подій. У рамках пулу планується створення фонду покриття катастрофічних ризиків, у який страховики будуть відраховувати до 5% страхових премій.

У разі настання надзвичайних ситуацій аграрії будуть отримувати виплату з цього фонду. Якщо коштів виявиться недостатньо, держава зобов'язується надати пулу бюджетну позику.

Таким чином, держава з 2013 року відмовиться від практики виплати прямої фінансової допомоги аграріям, привчаючи їх страхувати власні ризики.

"Так вчинили в Туреччині і в Іспанії, де пулінговая система вже показала свою ефективність. Новий закон вийшов досить рамковим, що передбачає затвердження підзаконних актів у найближчі півроку", - пояснив Роман Шинкаренко, експерт з агрострахування проекту IFC "Розвиток агрострахування в Україні".

Регламентовані також вимоги до врегулювання страхового випадку - страхувальник протягом трьох діб повинен заявити про те, що трапилося в СК, подати копію заяви про страхову подію в територіальний підрозділ державного управління, що здійснює аграрну політику.

Протягом 15 днів страховик повинен оглянути місце події і скласти страховий акт, а ще протягом 14 - здійснити страхову виплату.

Страховики задоволені прийняттям нового закону і впевнені, що створення пулу зробить ринок прозорішим і дозволить уникнути демпінгу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!