Думка експерта: Для розрахунку з "Газпромом" "Нафтогаз" взяв рублі у "Дельта банку"

Четвер, 22 грудня 2011, 15:03

"Нафтогаз" не проводив тендерів з визначення фінансової організації, якій відводилася роль покупця досить великої суми російської валюти для її подальшого продажу держкомпанії.

Про це повідомив експерт Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич.

"На безальтернативній основі продавцем 7,2 млрд російських рублів для "Нафтогазу" став "Дельта банк", - додав він.

За його словами, вибір для цієї операції банку, основною спеціалізацією якого є високоризикове споживче кредитування фізосіб, складно пояснити раціональними критеріями.

Реклама:

"Єдине, що пов'язує "Нафтогаз" і "Дельта банк" - активна участь останнього у схемі монетизації ОВДП, випущених урядом для поповнення статутного фонду НАКу", - додав експерт.

За даними Марунича, усього протягом року на придбання ОВДП у "Нафтогазу" "Дельта банк" витратив 10,8 млрд гривень.

"Незважаючи на проведені операції, портфель ОВДП у банку практично не змінився, зате він збільшився у державних Ощадбанку та Укрексімбанку. Таким чином, "Дельта банк" виконував роль посередника між "Нафтогазом" і держбанками, яким згодом перепродував придбані ОВДП", - вважає експерт.

Остання угода з придбання "Дельта банком" ОВДП у "Нафтогазу" на суму 3,6 млрд гривень була проведена 2 грудня.

"Угоди на міжбанку 2 грудня відбувалися за курсом близько 0,261 гривні за ​​рубль. Таким чином, для оплати 1 / 2 листопадових поставок російського газу "Нафтогаз" використовував 1,8 млрд гривень (7,2 млрд рублів), тобто половину отриманої від "Дельта банку" суми за продані ОВДП", - резюмує Марунич.

"Нафтогаз" перейшов на оплату імпортованого газу в рублях з грудня 2011 року.

З 972,2 млн доларів платежу за імпортований у листопаді газ, 7 грудня компанія перерахувала "Газпрому" $ 210 млн доларів і 7,2 млрд російських рублів. Оплата газу рублями стала можлива після підписання 5 грудня додатків до чинних контрактів між "Нафтогазом" і "Газпромом".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!