Депутати удосконалили законодавство щодо банкрутства

Четвер, 22 грудня 2011, 11:18

Верховна рада прийняла нову редакцію закону про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом.

За законопроект №8531 проголосували 263 депутатські картки, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

Як сказано в пояснювальній записці до документа, проект спрямований на приведення інституту відновлення платоспроможності у відповідність до сучасних умов, а також на поліпшення регуляторного середовища в Україні та поліпшення її рейтингових показників.

Водночас, головне юридичне управління Верховної ради зазначає, що окремі положення документу не відповідають Конституції, не узгоджуються з господарським процесуальним кодексом і викладені без урахування вимог регламенту Верховної ради та рішень Конституційного суду.

Реклама:

Зокрема, стаття 2 законопроекту передбачає, що він має пріоритет перед іншими законодавчими актами в регулюванні відносин, пов'язаних із банкрутством суб'єктів підприємницької діяльності.

На думку експертів головного юридичного управління, це не відповідає вимогам статті 8 Конституції, відповідно до якої саме Конституція має найвищу юридичну силу.

Також документом регулюються питання, які, на думку експертів, повинні бути врегульовані господарським процесуальним кодексом.

Також експерти звертають увагу на те, що документ наділяє Вищий господарський суд не властивими йому повноваженнями нормотворчого характеру.

Зокрема, Вищий госпсуд має затверджувати Положення про порядок проведення санації до відкриття провадження у справі про банкрутство.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!