Коломойський виведе в офшор 300 мільйонів доларів?

Четвер, 22 грудня 2011, 10:10

Загальні збори акціонерів ПриватБанку 16 грудня ухвалили рішення повернути в українську юрисдикцію 19% з 25% акцій (12321316 шт.), які нині належать Triantal Investments Ltd.

Основні акціонери банку Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов зібралися повернути раніше проданий пакет, але в такому ході власників експерти вбачають виведення капіталу групи за кордон під непрозорі цілі, пише газета "Экономические известия".

"Рішення зборів обумовлене особливостями операції із залучення фінансування на міжнародних ринках капіталу і передбачає викуп акцій самим ПриватБанком. Відповідно до структури угоди збори акціонерів заздалегідь затвердили рішення про викуп на той випадок, якщо буде потрібно проводити таку операцію", - заявив голова правління ПриватБанку Олександр Дубілет.

Водночас, опитані виданням експерти підозрюють, що операцію зі зворотного викупу акцій основні власники фінустанови можуть використовувати для наповнення дружнього кіпрського офшору грошима, з прицілом на проведення майбутніх угод на зовнішніх ринках.

Реклама:

Причому купувати напевно будуть за ціною, що перевищує розміщення.

"Наприклад, якщо умовно пакет в 25% був проданий за 100 млн доларів, то купувати нинішні 19% можуть і за 120 млн доларів", - говорить директор інвесткомпанії "Фінекс Капітал" Ігор Когут.

Таким чином, додає він, фінустанова фондує кіпрську компанію і отримає вільні гроші за кордоном, які будуть витрачені на придбання однієї із тамтешніх фінустанов.

"Якщо операція здійснюється поза територією України, або ж продавцем будь-яких активів виступає велика іноземна компанія, то в стандартах таких угод завжди є перевірка легальності капіталу", - говорить один з інвестбанкірів, який побажав не називати себе.

За його словами, зворотний викуп акцій ПриватБанку в рамках групи дозволяє легалізувати на Triantal капітал у розмірі до 300 млн доларів.

Також на ринку курсує інформація про те, що ці акції ПриватБанку могли бути продані російській групі Evraz.

Сталося це після того, як "Приват" продав російській групі українські металургійні активи: 99,25% акцій ГЗК "Суха балка", 95,57% акцій Дніпропетровського металургійного заводу ім. Петровського, 93,74% акцій коксохімічного заводу "Баглейкокс", 98,65% акцій "Дніпрококса" і 93,83% акцій Дніпродзержинського коксохімічного заводу, а також 50% Південного ГЗК.

Ці активи обійшлися Evraz в 2-2,2 млрд доларів, повідомила компанія. З них 1 млрд. доларів Evraz віддала грошима, решту - своїми акціями.

У результаті акціонери "Привату" стали власниками 9,72% акцій Evraz, а російська група - отримала частку в капіталі ПриватБанку, оскільки куплені підприємства кредитувалися в цьому банку.

І через входження в акціонерний капітал банку Evraz захищав себе від недружніх дій з боку українських партнерів.

"Термін, на який акції переходили у власність до росіян, закінчився. І відбувся зворотний викуп", - говорить один з авторитетних банкірів.

Цілком імовірним є і третій сценарій розіграного Коломойським і Боголюбовим гамбіту з акціями.

"Швидше за все продаж акцій кіпрському офшору був пов'язаний із передпродажною підготовкою або підготовкою до IPO. Однак плани власників або інвестора могли змінитися у зв'язку з різким погіршенням ситуації на світових ринках у другій половині року. У зв'язку з цим могло бути прийнято рішення повернути акції в українську юрисдикцію", - каже менеджер проектів ІГ "Альтера Фінанс" Андрій Приходько.

Причина ж часткового викупу додаткової емісії почасти криється в необхідності виконання вимог регулятора щодо достатності капіталу банку, кажуть аналітики.

"Після викупу 19,06% акцій у банку знизиться показник адекватності регулятивного капіталу (Н2) до 10,9% - при мінімальному визначеному рівні в 10%", - резюмує аналітик ІГ "ТАСК" В'ячеслав Іванишин.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: