Закон про спрощення закриття бiзнесу набув чинності

Вівторок, 20 грудня 2011, 19:01

Закон про спрощення закриття бiзнесу, що передбачає можливiсть припинення юридичної особи або пiдприємницької дiяльностi фiзичною особою - пiдприємцем за принципом мовчазної згоди, вступив у силу у вівторок 20 грудня.

Про це йдеться у повідомленні Держкомпiдприємництва, передає "Інтерфакс-Україна".

Закон "Про внесення змiн до деяких законодавчих актiв України щодо спрощення процедур припинення юридичних осiб та пiдприємницької дiяльностi фiзичних осiб - пiдприємцiв за їхнiм рiшення" (№3384-VI) передбачає припинення дiяльностi юросiб протягом двох-шести мiсяцiв, а фiзосiб-пiдприємцiв - вiд двох до трьох мiсяцiв.

Згiдно з повiдомленням, такi термiни iнiцiатори припинення можуть встановити для заявлення кредиторам своїх вимог.

Реклама:

"Якщо в цей перiод Державна податкова служба, Пенсiйний фонд не видали довiдку про вiдсутнiсть заборгованостi зi сплати податкiв, зборiв, єдиного соцiального внеску та страхових коштiв, або рiшення про вiдмову в їх видачi, голова лiквiдацiйної комiсiї або фiзособа-пiдприємець через 10 робочих днiв пiсля завершення цього строку може подавати документи для державної реєстрацiї припинення", - зазначається в повiдомленнi.

Крiм цього, закон передбачає, що за затримку передання документiв або iнформацiї, пов'язаної з припиненням господарської дiяльностi, для податкiвцiв, чиновникiв Пенсiйного фонду та лiквiдаторiв може бути встановлений штраф у розмiрi вiд 1020 до 4250 гривень.

Вiдповiдно до закону, наполовину скорочується кiлькiсть документiв, необхiдних для процедури припинення, зменшується з трьох до одного дня граничний термiн внесення державним реєстратором запису про припинення, встановлюється максимальний термiн у 30 днiв на розгляд, ухвалення рiшення та направлення кожному кредитору повiдомлення про ухвалене рiшення за його вимогами .

Крiм цього, закон обмежує час, протягом якого кредитори можуть подати позов до суду з приводу невизнання суб'єктом господарювання вимог цього кредитора, одним мiсяцем з дня, коли кредитор дiзнався або мав дiзнатися про таке невизнання.

"Вiдповiднi законодавчi змiни нададуть можливiсть економити грошi пiдприємцiв. Так, бiльше не треба буде пiдтверджувати лiквiдацiйний баланс аудиторським висновком, який коштує 5-10 тис гривень, засвiдчувати у нотарiуса пiдписи на лiквiдацiйному балансi та рiшеннi про припинення юридичної особи, що надасть можливiсть заощадити ще 100 - 150 гривень на кожному погодженнi, а також платити за публiкацiю повiдомлення про ухвалення рiшення щодо припинення суб'єкта господарювання", - наголошується в повiдомленнi.

Вiдомство також зазначає, що буде визначено єдине друковане видання, в якому мають публiкуватися оголошення про лiквiдацiю суб'єктiв господарювання, та єдину черговiсть задоволення вимог кредиторiв для платоспроможних суб'єктiв господарювання.

Нагадаємо, закон про спрощення закриття бiзнесу, розроблений Держкомпiдприємництва, ухвалила Верховна рада, "за" проголосували 246 депутатiв.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!