Думка експерта: Платіжний баланс не підтримає гривню

П'ятниця, 2 грудня 2011, 16:08

Платіжний баланс до кінця 2011 року буде залишатися негативним.

На думку Миколи Івченка, керівника інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні, це пов'язано з триваючим уповільненням світової економіки, зниженням попиту на вітчизняну продукцію та істотним імпортом продукції машинобудування в країну.

"Негативне сальдо платіжного балансу за підсумками 2011 року може становити 3,3 млрд доларів однак, незважаючи на це, середній курс продажу готівкового долара в Україні до кінця року, швидше за все, не перевищить значення 8,1 гривні", - прогнозує Івченко.

Негативне сальдо поточного рахунку платіжного балансу в жовтні становило 1,468 млрд доларів проти 1,022 млрд у вересні.

Реклама:

"Це сталося в результаті погіршення торгового балансу: негативне сальдо торгового балансу в жовтні збільшилася з 874 млн доларів до 1,548 млрд доларів, що пов'язано зі зниженням експорту і продовженням помірного зростання імпорту", - підкреслив експерт.

Так, експорт продукції машинобудування за цей місяць скоротився на 8,7%, хімічній галузі - на 10,75%, мінеральної продукції - на 8,2%.

Стан фінансового рахунку платіжного балансу України в жовтні суттєво покращився.

"Замість відтоку капіталу у вересні в розмірі 1,032 млрд доларів, у жовтні від'ємне сальдо фінансового рахунку становило лише 96 млн доларів. Це було досягнуто за рахунок істотного скорочення відтоку капіталу за статтею "середньострокові і довгострокові кредити і облігації" і "інший капітал", - переконаний експерт.

"Для компенсації негативного сальдо платіжного балансу в розмірі 1,564 млрд доларів і підтримки стабільності гривні НБУ в жовтні був змушений продати на міжбанку 1831,1 млн доларів, що привело до зниження ЗВР на 777 млн доларів", - зазначає Івченко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!