"Газпром" побудує "Південний потік" чepeз Угорщину та Словенію до Італії

Середа, 14 грудня 2011, 20:17

Російський "Газпром" затвердив маршрут наземної частини газопроводу "Південний потік", остаточне рішення про долю якого ще не прийняте, через Болгарію, Сербію, Угорщину та Словенію на північ Італії.

Про це повідомляє агентство Reuters із посиланням на джерело в "Газпромі".

Раніше розглядався варіант будівництва траси в Австрію до великого розподільного центру в Баумгартені.

Однак тепер "Газпром" вирішив, що розподільний вузол для "Південного потоку" буде розташований на півночі Італії. Причини такого рішення в концерні не пояснюють.

Реклама:

"Транзиту (через "Південний потік") через Австрію не буде, буде побудований тільки відвід на їх споживання", - сказав співрозмовник агентства, додавши, що також обговорюється будівництво відводу від "Південного потоку" через Грецію на південь Італії.

"Газпром" офіційно не коментує інформацію про затвердження маршруту газопроводу.

Вартість "Південного" потоку оцінюється в 10-15 млрд євро, остаточне інвестиційне рішення має бути прийняте до кінця 2012 року.

"Газпрому" належать 50% "Південного потоку", італійській Eni – 20%, французькій EDF і німецькій Wintershall - по 15%.

Австрійська компанія OMV, один з ініціаторів конкуруючого з "Південним потоком" проекту Nabucco, планує підключити його до європейського центру розподілу і біржових продаж газу Central European Gas Hub (CEGH) в Австрії.

Передбачається, що основною ресурсною базою для Nabucco стане гігантське газове родовище Шах-Деніз в Азербайджані, але також розглядаються і туркменські запаси.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!