Польща одержуватиме зріджений газ з Катару

Середа, 14 грудня 2011, 12:28

Через два роки Польща зможе одержувати зріджений газ з Катару.

Про це міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський, передає УНІАН.

"Ми газ імпортуємо з Росії, будуємо термінал зрідженого газу, де через два роки вже будуть перші поставки з Катару", - сказав Сікорський.

Він відзначив, що газ дуже важливе джерело енергії, коли стоїть завдання обмежити викиди вуглекислого газу.

Реклама:

За його словами, 96% енергії в Польщі генерується з вугілля, проте перехід на газ дозволить удвічі знизити викиди і покращити екологію.

Сікорський повідомив, що сланцевий газ може стати дуже важливим джерелом енергії, і він вже впливає на ціну газу, навіть незважаючи на те, що в Європі його ще не видобувають.

Він відзначив, що в США 20% попиту задовольняється за рахунок сланцевого газу, і це означає, що його експортуватимуть і це вплине на глобальні ціни.

"Незалежно від того, видобуватиме Польща сланцевий газ чи ні, на ринках газу ми починаємо мати справу з новою ситуацією. Цікаво, наскільки можна зберегти ці дуже високі ціни газу в тій ситуації, коли його стає все більше", - сказав він.

Сікорський відзначив, що Польща хотіла б купувати газ у різних постачальників.

"Я думаю, що довгостроковий інтерес Росії в тому, щоб її сприймали як солідного постачальника газу на європейський ринок за конкурентними цінами", - сказав він.

Нагадаємо, що Україна розглядає можливість тимчасового фрахтування плавучого (офшорного) терміналу з регазифікації зрідженого природного газу до введення в експлуатацію наземного LNG-терміналу.

Планується, що LNG-термінал буде перевалювати газ з країн Перської затоки і Північної Африки та газ з Азербайджану.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!