Євросоюз взявся за "географію" українського вина

Вівторок, 8 листопада 2011, 11:36

Європейські експерти у рамках проекту з підтримки української виноробної галузі допоможуть виноробам захищати свою продукцію за "географічними індикаторами".

Нині експерти ЄС вивчають законодавчу базу, статистику та історію виноробної галузі України, передає Deutsche Welle.

Традиційно в країні виноробством займаються південні області, де під виноградники відведено 1-5% сільськогосподарських угідь.

Ця галузь суттєво впливає на рівень соціально-економічного розвитку регіонів, однак експортувати українське вино до європейських країн українським виноробам важко, бо у ЄС вся продукція брендована, всі географічні назви захищені.

Реклама:

"Проект допоможе підготувати в Україні власну систему "географічних індикаторів" і торгувати саме такою ексклюзивною продукцією", - сказала в інтерв’ю DW координатор з питань комунікацій представництва Євросоюзу в Україні Біанка Боймлер.

За її словами, на першому етапі експерти ЄС проведуть для українських виноробів низку тренінгів та семінарів щодо юридичного захисту географічних назв їхньої продукції, а пізніше проконсультують як просувати українське вино на європейський ринок.

Попри те, що з кожним роком споживання вина в Україні зростає, але українці за цим показником все ще сильно відстають від жителів провідних виноробних країн.

За даними Українського бюро винограду і вина, у 2010 р. українці спожили цього напою майже 8 літрів на людину.

Ще в 2009 році цей показник становив 6,6 літра, а в 2008 - 6 літрів вина на людину. При тому, що французи щороку споживають більше 50 літрів вина.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: