У Азарова поборються із з пенсіями, які сплачуються за судом

Понеділок, 7 листопада 2011, 09:12

Кабінет міністрів зареєстрував у парламенті законопроект, який скасовує невідкладне нарахування пенсій і компенсацій за судовими рішеннями.

Документ був внесений відразу після того, як віце-прем'єр - міністр соціальної політики Сергій Тігіпко назвав корупційними рішення судів про виплату інвалідам-чорнобильцям місячних пенсій у розмірі близько 30 тис. гривень, пише газета "Комерсант-Україна".

Видання зазначає, що законопроект №9400, підготовлений Мінсоцполітики, передбачає внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства, а саме: вилучення з КАСУ діючої норми про "негайне виконання постанов суду про присудження виплати пенсій" у повному обсязі.

Натомість розмір "негайних" виплат за судовим рішенням пропонується скоротити до "меж суми стягнення за один місяць".

Реклама:

Автори документу пропонують розглядати клопотання про нарахування, перерахунок пенсій, здійснення, надання та отримання пенсійних виплат тільки в адміністративних судах "за загальними правилами КАСУ".

Це означає, що подібні позови не зможуть розглядатися за скороченою процедурою протягом трьох днів.

Крім того, при скороченому провадженні справи розглядалися суддею без проведення засідання і виклику учасників процесу.

Водночас, у Мінсоцполітики вважають, що рішення щодо соціальних виплат повинні розглядатися адміністративними судами, а не судами загальної юрисдикції.

"В Україні 667 судів загальної юрисдикції, але не всі з них володіють достатньою компетенцією в цих питаннях і тому приймають суперечливі рішення - іноді на користь позивачів, іноді на користь держави - за одними і тими же пенсійними питаннями", - пояснив керівник прес-служби міністерства Михайло Кухар.

Автори законопроекту також мають намір зменшити розмір штрафів, які можуть бути накладені на посадових осіб, які не виконують постанову суду: з 100-300 мінімальних заробітних плат (98,5-295,5 тис. гривень) до 100-300 мінімальних неоподатковуваних мінімумів (1 ,7-5, 4 тис. гривень).

Кухар уточнив, що запропонований законопроект безпосередньо пов'язаний із судовими рішеннями щодо виплат пенсій чорнобильцям.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: