"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Споживчі кредити стануть менш доступними

Неділя, 6 листопада 2011, 10:18

Взяти споживчий кредит (купівля меблів, побутової техніки) скоро стане складніше:

Кабмін звернувся до Нацбанку з пропозицією посилити вимоги до позичальників з урахуванням їхньої платоспроможності. Як саме - Нацбанк поки не уточнює.

Про це повідомляє Finance.

На думку банкірів, вони і зараз серйозно підходять до видачі споживчих кредитів.

Реклама:

"Позичальник надає паспорт, код і довідку про доходи з місця роботи, щомісячний платіж розраховується, як у Європі: щоб після вирахування з доходів неминучих витрат - харчування, квартплата, навчання - він становив не більше половини суми, що залишилася. Неповернення за такими кредитами - до 5 відсотків від виданих, - говорить заступник голови правління "Терра банку" Ігор Шевченко. - Деякі банки не вимагають довідки про доходи, тут неповернення до 15 відсотків".

Аналітик МЦПД Олександр Жолудь вважає, що уряд таким чином вирішив боротися з імпортом.

Саме продукцію імпортного виробництва люди найчастіше і беруть в кредит. Вивільнені гроші банків тоді можна направити на фінансування розвитку вітчизняної економіки (наприклад, будівництво доріг).

"Приблизно половину побутової техніки, в основному, товари тривалого користування, люди купують в кредит, це означає, що істотне обмеження позик скоротить негативний платіжний баланс приблизно на 10% і зменшить тиск на гривню, тому що імпортерам потрібно менше валюти", - впевнений Жолудь.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!