"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Фірташ хоче залишити державі 25% у титановому холдингу

Четвер, 3 листопада 2011, 10:07

Власник Group DF Дмитро Фірташ запропонував українській владі створити державно-приватний титановий холдинг "Титан України", у якому державі належатимуть 25% акцій.

Про це він сказав в інтерв’ю газеті "День".

"Потрібно об’єднати підприємства і модернізувати їх. У держави немає грошей на інвестиції, підприємства працюють неефективно. Тому я запропонував державі створити державно-приватний титановий холдинг "Титан України", у якому державі належатимуть 25% акцій", - сказав він.

Фірташ додав, що він вже має відповідний інвестиційний план: "Загальний об’єм інвестицій у титанову програму планується більше двох мільярдів доларів".

Реклама:

"Сумихімпром" після модернізації зможе збільшити випуск фосфоромістких добрив у 2,5 разу, а діоксиду титану - в чотири рази. На "Кримському Титані" ми хочемо збільшити випуск продукції майже удвічі. І так на всіх інших підприємствах", - підкреслив мільярдер.

В літку президент Віктор Янукович дозволив Верховній раді виключити з переліку підприємств, які не підлягають приватизації, але можуть бути корпоратизовані - ДАК "Титан", ЗТМК, Іршанський ГЗК і Вільногірський ГМК.

Наразі Фірташ контролює ланцюжок від видобутку титанової руди до випуску готової продукції неформально. Бізнесмен здійснює оперативний контроль над Іршанським ГЗК та Вільногірським ГМК. Формально він їх орендує в держави.

Крім того, компанії Ostchem Germany GmbH, яка входить в Group DF Фірташа, належить 50% -1 акція виробника двоокису титану "Кримський титан", менеджмент якого контролюється Фірташем.

Контрольний пакет цього підприємства належить державі через ДАК "Титан", який очолює колишній член правління "Кримського титану" Олександр Гербутов.

В сферу інтересів бізнесмена також потрапили ДАКХ "Титан України", який об'єднує державні пакети акцій "Сумихімпрому", "Титану", "Кримського титану" і ЗТМК.

Очолює "Титан України" Олександр Нечаєв, який з 2007 року був головою правління "Кримського титану".

Крім того, Фірташ має вплив на держпідприємство "Сумихімпром" через голову правління Ігоря Лазаковича, колишнього члена правління "Кримського титану", а також на державний ЗТМК, гендиректор якого раніше працював заступником директора Кримського содового заводу, який належить Фірташу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: