"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Уряд хоче за націоналізовані банки 26 мільярдів

Вівторок, 22 листопада 2011, 16:02

Україна розраховує до кінця 2011 року прийняти узгоджений з МВФ законопроект про продаж трьох банків, капіталізованих під час кризи 2009 року за рахунок державних коштів.

Про це в інтерв'ю агентству Reuters сказала директор департаменту фінансової політики Міністерства фінансів Тетяна Сисоєва.

Прийняття закону дозволить у найближчі 2-3 роки провести конкурси з продажу Укргазбанку і банку "Київ", через 5 років – "Родовід Банку" - і повернути бюджету значну частину з 25,8 мільярда гривень (приблизно 3,2 мільярда доларів), вкладених в капітали цих установ.

Укргазбанк отримав близько 9,8 мільярда гривень, "Родовід" - 12,4 мільярда, "Київ" - 3,6 мільярда.

Реклама:

"Мета - створення правового поля для виходу держави з капіталу банків і досягнення ефективності. Це можливо через максимальне підвищення вартості акцій, що дозволить отримати максимальну суму від продажу", - сказала Сисоєва в інтерв'ю інформаційній агенції.

Після капіталізації 2009 року державі належать 92 відсотки Укргазбанку, активи якого на 1 жовтня становили 15,9 мільярда гривень, і майже по 100 відсотків банків "Родовід" і "Київ" з активами відповідно 9,4 мільярда гривень та 3,1 мільярда гривень.

Директор департаменту повідомила, що уряд передав Верховній раді законопроект, підготовлений міністерством фінансів за участю Національного банку, міністерства економіки, Держкомісії з цінних паперів та фондового ринку, а також Фонду держмайна, експертів МВФ і Світового банку.

"Питання про прийняття закону, що регулює продаж акцій капіталізованих банків, є одним з умов прогресу у виконанні програми співробітництва з МВФ", - сказала Сисоєва.

Вона нагадала, що капіталізація банків під час кризи 2009 року також проводилася в рамках програми МВФ.

"Капіталізація цих банків в 2009 році спочатку була тимчасовим заходом і не передбачала націоналізацію банків назавжди. Це були антикризові заходи, спрямовані не стільки на вирішення питання окремо взятих банків, скільки на подолання кризових явищ в цілому в банківській системі", - сказала Сисоєва.

Представник Мінфіну сказала, що проект передбачає продаж банків на конкурсній основі із залученням міжнародної компанії в ролі радника, який буде обраний на тендері, оголошеному після прийняття закону.

Радник повинен запропонувати заходи підвищення інвестиційної привабливості банків та провести підготовку до їх продажу на конкурсі з елементами аукціону.

"Аукціон продемонструє і наявність попиту, і сформовану на ринку ціну. Не думаю, що сьогодні хтось може прорахувати в цифрах розмір очікуваного надходження. Звичайно ж, ми б хотіли повністю повернути гроші, вкладені в ці банки", - сказала Сисоєва.

За її словами, законопроект, на відміну від чинного приватизаційного законодавства, допускає можливість продажу акцій за ціною нижче номіналу, якщо їх не вдасться реалізувати дорожче на першому етапі.

"Потрібно бути реалістами і, відповідно, не можна виключати, що ринкові умови в найближчій перспективі - 3-5 років - не сприятимуть реалізації такої мети, але продовжувати керувати цими банками з ризиком додаткових витрат держбюджету - неправильно", - сказала Сисоєва.

За її словами, завдання Мінфіну - стабілізувати фінансове становище банків в найближчий рік, так як уряд не планує нових вливань у капітали.

"На ці банки витратили досить багато грошей, однозначно прийнято рішення більше на них не витрачатися", - сказала Сисоєва.

За даними Національного банку, за дев'ять місяців 2011 року Укргазбанк отримав збитки в розмірі 3,6 мільярда гривень, "Родовід" - 1,1 мільярда гривень, банк "Київ" - чистий прибуток на 11,5 мільйона гривень.

"Великий збиток Укргазбанку пов'язаний виключно з повним формуванням резервів під проблемні активи, які були сформовані ще попередніми власниками цього банку", - сказала представник Мінфіну.

За її словами, активи банку "Київ" скорочуються в плановому порядку в міру погашення кредитів, а ресурсна база знижується в міру повернення депозитів населення.

Директор департаменту пояснила, що прийняття законопроекту з продажу капіталізованих банків не призведе до приватизації Укрексімбанку та Ощадного банку, спочатку створених як державні установи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!