Думка експерта: Ряди бідних поповняться за рахунок багатих

Четвер, 17 листопада 2011, 14:58

Ринки оцінюють вірогідність дефолту України майже удвічі вище, ніж вірогідність потрапляння в аварію на автомобілі.

Таке порівняння навів генеральний директор інвестиційної компанії Concorde Capital Ігор Мазепа Ігор Мазепа під час свого виступу на Українському ІнвестиційномуФорумі: Фінансування Вашого Росту, організованому товариством інвестиційних професіоналів CFA України.

"Всіх цікавить, що буде через три місяці, через шість місяців. Здається, що все непогано, ніби й цифри у звітах уряду, аналітиків позитивні. Проте, наприклад, страховка від дефолту суверенного ризику коштує 800 базисних пунктів, тобто це 8%. Для порівняння, щоб застрахувати машину від аварії - коштує 5%. Тобто ринки оцінюють вірогідність дефолту України майже в два рази вище, ніж вірогідність того, що ми потрапимо в аварію", - сказав він.

За його словами, "різниця між 2008 роком та 2011 року в тому, що тоді було невідомо, а зараз відомо, що все погано".

Реклама:

"Україна - це країна з дуже високим навантаженням у виробництві і в експортному потенціалі так званих біржових товарів – зерно, руда, метал. Ціни на них міняються декілька раз на день. Наприклад, ціни на руду за останні півтора місяці впали на 40%, за останні 2 місяці ціни на метал впали на 20%. Ціни на руду, метал - це найперше, на що варто дивитися. Через цей механізм, скоріш за все, буде відбуватися вплив на нашу країну", - додав він.

"Як реагувати на ситуацію? В країні все погано, і ми не бачимо тих рішень і тих дій уряду, які повинні допомогти гладко вийти з цієї ситуації", - продовжив Мазепа.

Експерт пожартував, що "ряди бідних повинні поповнитись за рахунок багатих" і наголосив, що це погана новина для останніх.

Він зазначив, що "багаті" стоять перед вибором: залишатися в країні і нести ризики, або їхати звідси.

"Я цього тижня літав в Женеву – літак був пустий. Зазвичай літаки повні. Середній клас літає туди і назад. Схоже, що середній клас або не літає, або його просто вже немає", - наголосив гендиректор Concorde Capital.

За його словами, бізнес-клімат в Україні зараз найгірший за всю історію незалежності.

"Що робити далі? В такій ситуації проводити системні реформи, які дадуть ефект через два-три роки, пізно. Це не означає, що їх не потрібно проводити взагалі, це означає, що потрібно діяти, виходячи із ситуації, яка у нас вже зараз", - додав Мазепа.

Він зауважив, що монетарна політика не допомагає.

"Ситуація, коли російський рубль впав на 10%, а українська гривня залишається стабільною просто вимила всю маржу українських експортерів, які постачали свою продукцію в Росію - труби, метал, машинобудування, молочники", -  зазначив інвестиційний банкір.

"Друга частина цієї монетарної політики - це те, що якщо ви підете на ринок, то гривні вам ніхто в борг не дасть. Мало того, вартість гривні – овернайт 30-35%, це означає, що банки іноді навіть не можуть проводити розрахунок між собою", - підкреслив експерт.

"3/4 європейських банків знаходяться на етапі продажу. І істотного зростання від міжнародних банків чекати не варто"...  Їм не вистачає ліквідності навіть на розрахунки між собою. Банки почнуть наповнювати ринок ліквідність не раніше ніж через 6-7 місяців", - підсумував Мазепа.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: