Сварка "Газпрому" та Туреччини обійдеться Україні в кругленьку суму

Вівторок, 4 жовтня 2011, 13:40

Через відмову Туреччини закуповувати російський газ обсяг транзиту природного газу територією України може скоротитися на 6%.

Це заявив енергетичний експерт Валентин Землянський, передає "Дело".

Для Туреччини через Україну перекачується близько шести мільярдів кубометрів природного газу, що складає 6% від загального обсягу транзиту.

"Отримуючи від прокачування 100 мільярдів кубометрів близько 2,7 мільярда доларів, у разі якщо Туреччина перестане купувати у Росії газ, при приблизному підрахунку, ми втратимо близько 160 мільйонів доларів на транспортуванні", - зазначив експерт.

Реклама:

Солідарний з думкою експерта депутат НУНС, глава підкомітету видатків державного бюджету Павло Жебрівський.

"Це неприємна для нас інформація. Це істотний обсяг послуг, які ми надаємо з транспортування газу", - зазначив депутат.

У той же час енергетичний експерт Богдан Соколовський не бачить серйозних проблем при відмові Туреччини купувати російський газ.

"Наслідки для України незначні. Там невеликі обсяги газу. До того ж для транспортування газу для Туреччини між Росією, Україною і Туреччиною було створено спільне підприємство. Прибуток там ділиться на три країни. У фінансовому плані наші втрати невеликі", - підкреслив експерт.

Мало того, на думку Соколовського, відмова Туреччини закуповувати російський газ - це скоріше хороша платформа для торгів з Росією, ніж реальні плани відмовитися від російського газу.

"Рано чи пізно Росія і Туреччина домовляться", - упевнений експерт.

Туреччина в 2010 році закупила в Росії близько 18 мільярдів кубометрів газу. Російський газ поставляється до Туреччини кількома маршрутами, зокрема, через ГТС Україні і "Блакитний потік".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!