Фірташ остаточно викинув "Нафтогаз" з "Укргаз-Енерго"

Вівторок, 4 жовтня 2011, 13:19

Участь "Нафтогазу України" в спільному підприємстві "Укргаз-Енерго" визнана незаконною.

Про це "Українським Новинам" повідомило інформоване джерело.

Вищий господарський суд 27 вересня 2011 року залишив у силі постанову Київського апеляційного господарського суду, якою було визнано недійсним рішення установчих зборів спільного підприємства "Укргаз-Енерго" від 2 лютого 2006 року в частині участі НАК "Нафтогаз Україна" у створенні цього СП , а також статут "Укргаз-Енерго" в частині участі НАКу в капіталі цієї компанії.

Таким чином, Вищий госпсуд відхилив касацію "Нафтогазу" і Кабінету міністрів на рішення апеляційної інстанції.

Згідно з матеріалами справи, при створенні "Укргаз-Енерго" одним з його засновників - "Нафтогазом" - були допущені порушення щодо узгодження своєї участі в створенні СП і щодо виконання покладених на "Нафтогаз" зобов'язань за погодженням статуту "Укргаз-Енерго" з відповідними міністерствами .

Таким чином, суд скасував ще статут спільного підприємства і зміни до статуту в частині участі "Нафтогазу" в акціонерному капіталі "Укргаз-Енерго".

Як повідомлялося, ЗАТ "Укргаз-Енерго" було створено в лютому 2006 року "Нафтогазом" і компанією RosUkrEnergo зі статутним фондом п'ять мільйонів гривень і часткою внеску учасників по 50%.

З березня 2006 до квітня 2008 року компанія була монопольним постачальником газу промспоживачам України.

У березні 2011 року Національна комісія з регулювання енергетики видала "Укргаз-Енерго" ліцензію на поставку 4,8 мільярдів кубометрів природного газу та газу-метану вугільних родовищ в рік за нерегульованим тарифом строком на п'ять років.

1 жовтня 2008 Господарський суд Києва ухвалив рішення про ліквідацію "Укргаз-Енерго".

Суд також визнав недійсним рішення установчих зборів засновників компанії від 2 лютого 2006 року, рішення загальних зборів акціонерів від 28 квітня 2007 року, статут компанії.

1 червня 2009 Київський апеляційний господарський суд вніс зміни до рішення першої інстанції.

Зокрема, він вирішив просто припинити діяльність "Укргаз-Енерго" шляхом ліквідації, а апеляційна інстанція зобов'язала засновників СП - "Нафтогаз" і RosUkrEnergo спільно здійснити заходи по ліквідації.

Вимога "Нафтогазу" про створення ліквідаційної комісії була відхилена, а сама компанія ліквідована не була.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!