Депутати відхили кримінальну відповідальність за неповернуті депозити

Четвер, 20 жовтня 2011, 15:50

Верховна рада відхилила законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України - щодо відповідальності за невидачу банківського вкладу", реєстраційний № 4334.

Цим законопроектом передбачалась кримінальна відповідальність за порушення умов договору банківського вкладу, що спричинило невидачу банківського вкладу на першу вимогу вкладника, вчинене службовою особою банку.

За словами президента АУБ Олександра Сугоняко, згаданий законопроект містить суттєві недоліки як з економічної, так і з правової точки зору.

"Зокрема, норма даного законопроекту щодо встановлення кримінальної відповідальності за цивільно-правові правопорушення, суперечить самій концепції публічного та приватного права", - йдеться в повідомленні АУБ.

Реклама:

Крім того, запропонована стаття 197-2 Кримінального кодексу України не містить складу злочину.

Ситуація, за якої банківський працівник не видає залучених грошових коштів, можлива лише у двох випадках: або під час дії мораторію - у такому випадку дії банківського працівника є законними, або, коли у зв’язку із фінансовим станом банку грошові кошти фізично відсутні, підкреслюють в Асоціації українських банків.

"У такому випадку вина службової особи, що має складати суб’єктивну сторону злочину, відсутня, а отже відсутній і склад злочину", - додають банкіри.

В АУБ наголошують, що продовжуючи логіку авторів законопроекту, необхідно було б встановити кримінальну відповідальність і позичальників банку, які мають прострочену заборгованість за кредитом, що є абсолютно нереальним в сучасних економічних умовах.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!