"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ЄС хоче заборонити рейтинговим агентствам публікувати прогнози

Четвер, 20 жовтня 2011, 15:34

Єврокомісар із внутрішніх ринків Мішель Барньє має намір у законодавчому порядку заборонити міжнародним рейтинговим агентствам за певних обставин публікувати прогнози щодо кризових країн.

Про це повідомляє Deutsche Welle з посиланням на інформацію Financial Times Deutschland, у розпорядженні якої опинився попередній проект закону.

У документі, зокрема, пропонують наділити європейське відомство з нагляду за ринками цінних паперів ESMA правом тимчасово забороняти рейтинговим агентствам виступати з оцінками платоспроможності.

Йдеться про країни, що ведуть переговори про надання фінансової допомоги Європейським фондом фінансової стабільності або Міжнародним валютним фондом.

Реклама:

Заборона має запобігти зниженню рейтингу "в невідповідний момент", що може обернутися "негативними наслідками для фінансової стабільності держави і мати дестабілізуючий вплив на світову економіку".

Європейські політики давно висловлюють невдоволення рейтинговими агентствами.

У Брюсселі вважають, що прогнози не завжди правильно відображають ситуацію, що склалася.

У результаті зниження кредитних рейтингів окремих країн на ринках посилюється тиск на державні облігації і погіршуються умови фінансування.

Критики звертають увагу на те, що в прогнозах йдеться, як правило, тільки про проблеми і недоліки, що призводить до посилення негативного ефекту.

Крім того, європейські політики незадоволені тим, що на ринках домінують три агентства, які діють в англо-американському просторі.

Тому лідери низки країн ЄС неодноразово виступали з вимогою створити європейське рейтингове агентство.

Зокрема, в липні 2011 Барньє вперше публічно закликав заборонити присвоювати суверенні кредитні рейтинги країн, які отримують міжнародну фінансову допомогу. Нинішній документ, очевидно, став продовженням цієї ініціативи.

Почати обговорення ініціативи Барньє в Брюсселі мають намір до кінця листопада, відзначає агентство Reuters.

Після внесення поправок остаточне рішення мають затвердити всі країни ЄС і Європейський парламент. Експерти вважають, що після проходження необхідних процедур новий закон набуде чинності не раніше осені 2012 року, повідомляє Newsru.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!