Думка експерта: Споживання залишається рушійною силою росту ВВП

Середа, 19 жовтня 2011, 18:06

У вересні показник інфляції майже не змінився в місячному вимірі, при цьому впав до рівня 5,9% рік до року- рекордно низький показник з червня 2003 року.

"Врожайність 2011 року призвела до зниження цін на продукти харчування, на які припадає майже половина споживання домогосподарств. Крім того, падають ціни на нафтопродукти, а це в свою чергу призупиняє зростання цін більш широкого продуктового ряду", - каже Мар'ян Заблоцький, аналітик "Ерсте банку".

"Проте, базовий ІСЦ може стати значно вищим, у зв'язку з тим, що споживання домогосподарств росте втричі швидше, ніж реальний показник зростання ВВП", - додав він.

За його словами, подальші зміни будуть залежати від розвитку російсько-українських переговорів з газових питань, а також візиту МВФ на початку листопада, до якого Україна повинна прийняти рішення про підняття внутрішньої ціни на газ.

Реклама:

"Споживання домогосподарств збільшилося на 14,1%, у той час як інвестиції продемонстрували незначне зростання в 8,1%. Збільшення витрат домогосподарств призвело до істотного зростання показника імпорту, що негативно відобразилося на загальній цифрі ВВП".

Зростання ВВП в третьому кварталі становитиме близький 7% - ймовірно, найвищий в цьому році, причиною чого стала хороша врожайність, додав Заблоцький.

"У липні реальний показник зростання ВВП становив майже 8% рік до року. Тим не менш, в четвертому кварталі зростання сповільниться у зв'язку із закінченням сезону збирання врожаю", - прогнозує експерт.

"В цілому, українська економіка перевершувала наші очікування з початку року. Таким чином, ми переглядаємо наш прогноз реального зростання ВВП у 2011 році до 4,9%", - говорить Заблоцький.

Окрім того, продовжив експерт, в другому кварталі рівень безробіття практично перестав падати і становив 8,8% працездатного населення.

"Падіння показника безробіття призупинилося через слабке економічне зростання в другому кварталі і значного зростання заробітної плати, за рахунок чого бажання створювати нові робочі місця впало. Це мотивує до більшої продуктивності, отриманню додаткової освіти", - підсумовує Заблоцький.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: