Дощі "розмочили" майбутній врожай озимих

Понеділок, 17 жовтня 2011, 11:11

Ситуація з вологозабезпеченням посівів озимих культур в Україні нормалізувалася, однак існує ризик із забезпеченням теплом пізно посіяних озимих.

Про це заявив директор Українського гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда, пише "Дело".

"У період з 6 по 13 жовтня 2011 року по всій країні пройшли дощі, які дозволили поповнити запаси ґрунтової вологи до оптимального рівня і навіть довести її до перезволоження. Таким чином, з точки зору вологозабезпечення на сьогоднішній день проблем немає", - сказав він.

У той же час, Кульбіда звернув увагу на проблеми, пов'язані із забезпеченням теплом пізно посіяних озимих культур, які в даний час проходять різні фази зростання.

Реклама:

"Ось тут можуть бути проблеми, оскільки температурний режим, який вже є в жовтні, буде до кінця жовтня і початку листопада. До моменту припинення вегетації в цілому може так статися, що не вдасться набрати необхідну кількість тепла, щоб рослина розвинулася до тієї фази, яка б дозволила перезимувати і пережити несприятливий зимовий період", - додав він.

Як сказав Кульбіда, "все буде залежати від зими", характеру погоди, несприятливих агрометеорологічних умов, які можуть заподіяти шкоду посівам.

Мінагрополітики на початку жовтня 2011 року повідомляло, що через посушливу погоду сходи озимих зернових культур з'явилися лише на 5-10% засіяних площ.

При цьому міністерство з посиланням на дані Укргідрометцентру відзначало, що тільки 10-15% площ оптимально зволожені, на 70-80% площ 10-сантиметровий шар ґрунту майже сухий.

Україна на 10 жовтня 2011 року засіяла озимими зерновими культурами 6,4 мільйона гектарів: пшеницею - 5,6 мільйона гектарів чи 85% від прогнозу, житом - 0,3 мільйона гектарів чи 90% від прогнозу, ячменем - 0 ,55 мільйона гектарів чи 45% від прогнозу.

Мінагропрод прогнозує в 2011 році посів озимих на 9,1 мільйона гектарів, у тому числі озимих зернових - на 8,15 мільйона гектарів, що на 147 тисяч гектарів більше, ніж у 2010 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!